Daily GK Quiz Update - 18 Sept 2016 | 18th Sep Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:40 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam .
Daily GK Quiz Update -31 August 2016 Bankersadda


1 . Who has launched a website to provide information on the celebration of 350th Prakash Utsav of the Sikh guru in 2017 ?

a) Naveen Pattanaik

b) Nitish Kumar

c) Arvind Kejriwal

d) Mamta Banerjee



Ans : (B)

Description : Bihar Chief Minister Nitish Kumar launched a website to provide information on the celebration of 350th Prakash Utsav of the Sikh guru in 2017. The website has been developed by tourism department A three-day international Sikh convention would be held in Patna early next year.

2 . Which physician-author will be honoured by Barack Obama with 2015 National Humanities Medal ?

a) R. Austin Freeman

b) Vassily Aksyonov

c) Abraham Verghese

d) Jacob M. Appel



Ans : (C)

Description : Indian-American physician-author Abraham Verghese, whose work has emphasised empathy in medicine, has been selected for the 2015 National Humanities Medal. President Barack Obama would confer the honour upon Verghese, along with 11 others, on September 21. Abraham Verghese(born 1955) is a physician-author, Professor for the Theory and Practice of Medicine at Stanford University Medical Schooland Senior Associate Chair of the Department of Internal Medicine.

3 . Which company launched World’s first self-driving cars in USA ?

a) UBER

b) MAYUR

c) DIVVY RIDE

d) Non of these



Ans : (A)

Description : World’s first self-driving cars launched by Ubers on the road in the Steel City, Pittsburgh, USA. Self-driving Ubers will be on the road 24 hours a day and this new service need not necessarily cut jobs drastically.

4 . Who is the new Director of Research Centre Imarat , a premiere laboratory of DRDO ?

a) S K Nuruul

b) Panchanan Panda

c) Subash Mishra

d) Narayana Murthy



Ans : (D)

Description : BHVS Narayana Murthy, an expert in Avionics, in the second week of September 2016 was appointed as Director of Research Centre Imarat (RCI).

5 . Naropa Festival is held once in every ____ years.

a) 5

b) 7

c) 12

d) 20



Ans : (C)

Description : The Naropa festival, which is held every 12 years, began today at the 17th century Hemis Monastery in Ladakh. The main events at the week-long Naropa festival, a celebration of the 1,000th birth anniversary of Saint Naropa.

6 . Which city of India will host African Development Bank meet in 2017 ?

a) Bangalore

b) Maharashtra

c) Ahmedabad

d) Kolkata



Ans : (C)

Description : India will host the Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) Group in May next year.

7 . Who is heading the GST council of India ?

a) Narendra Modi

b) Arun Jaitley

c) Pranab Mukherjee

d) Ashok Lavasa



Ans : (B)

Description : The Government has formally notified the GST Council, which will decide on the tax rate, exempted goods under the new taxation regime. Finance Minister Arun Jaitley will chair the GST council. The first meeting of the GST Council will be held on September 22-23.

Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:29 AM |
Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update -31 August 2016 Bankersadda


1 . PM Modi launched first phase of SAUNI project in which state ?

a) Maharashtra

b) Punjab

c) Gujarat

d) Madhya Pradesh



Ans : (C)

Description : Prime Minister Narendra Modi has launched the first phase of SAUNI (Saurastra Narmada Avataran Irrigation) Yojana at Sanodara of Jamnagar district of Gujarat. SAUNI Yojana is multipurpose project that aims to solve the water problems of a parched Saurashtra region of Gujarat.

2 . India has recently signed Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) with which country?

a) Japan

b) USA

c) France

d) China



Ans : (B)

Description : India and the United States have signed Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) that will enable both countries to use each other’s bases for repair and replenishment of defence supplies. The agreement was signed after Indian Defence Minister Manohar Parrikar met his US counterpart, Secretary of Defence Ashton Carter in Washington, D.C.

3 . Who was awarded 2015 Saraswati Samman ?

a) Harihar Das

b) Shyam hari Agarwal

c) Padma Sachdev

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Eminent Dogri language Poetess and novelist Padma Sachdev was awarded the prestigious Saraswati Samman for the year 2015. She was bestowed with this prestigious award for her autobiography ‘Chitt-Chete’ (published in 2007) written in Dogri language. She was felicitated by Delhi’s Lt Governor Najeeb Jung in New Delhi.

4 . Central Reserve Police Force India (CRPF) has decided to appoint which athlete as it’s brand ambassador ?

a) Sashi Mallick

b) Yogeshwar Dutt

c) PV Sindhu

d) Non of these



Ans : (C)

Description : Central Reserve Police Force India (CRPF) has decided to appoint Olympic silver medallist PV Sindhu as it’s brand ambassador and bestow the honorary rank of Commandant on the ace badminton player.

5 . India and _______ have signed four MoU to enhance cooperation and bilateral relations.

a) China

b) Srilanka

c) Maldives

d) Myanmar



Ans : (D)

Description : India and Myanmar have signed four MoU to enhance cooperation and bilateral relations between the two countries. The first agreement pertains to the construction of 69 bridges on the Tamu-Kalewa section of the trilateral highway connecting India, Myanmar and Thailand.

6 . Who has launched ‘Pharma Sahi Daam’ mobile App ?

a) Ananth Kumar

b) Pranab Mukharjee

c) Meenka Gandhi

d) Sushma Swaraj



Ans : (A)

Description : The Union minister of Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs Ananth Kumar launched a mobile App. developed by NPPA, which shows the MRP fixed by NPPA for various scheduled drugs on the real time basis. In the Sidelines the Minister also urged a ‘3A (Availability, Affordability and Accessibility) approach to achieve health security for every citizen of India.

7 . RBI , projected India's growth rate at what percent in FY 2016-17 ?

a) 5.4%

b) 6.8%

c) 7.6%

d) 9.3%



Ans : (C)

Description : The RBI, in its Annual Report, has projected India\'s growth rate at 7.6% in 2016-17, up from 7.2% last year.

Daily GK Quiz Update - 26 August 2016 | 26th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:40 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 25 August 2016 | 25th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update - 26 August 2016



1 . Which is the first state to sign an MoU with AAI to develop 10 airports under Regional Connectivity Scheme ?

a) Westbengal

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Gujarat



Ans : (B)

Description : Maharashtra Government has signed a Memorandum of Understanding with the Union Civil Aviation Ministry and Airports Authority of India (AAI) to develop 10 airports as part of the Centre’s Regional Connectivity Scheme. The MoU was signed in the presence of Union Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju and Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

2 . What is India's position in New World Wealth Report 2016 ?

a) 3

b) 5

c) 7

d) 9



Ans : (C)

Description : As per the rankings in the report, India is the seventh richest country in the world with a total individual wealth of 5.6 trillion US dollars. The United States topped the list with total individual wealth held at 48900 billion US dollars.

3 . Who has launched the Akashvani Maitree channel ?

a) Narendra Modi

b) Pranab Mukharjee

c) Smriti Irani

d) Mamta Banerjee



Ans : (B)

Description : India state radio broadcaster\'s Akashvani Maitree Channel, a special Bengali channel targeted at the Bengali-speaking audience of India, Bangladesh and in other countries, was launched by President Pranab Mukherjee. The initiative will provide a platform for blending content both from India and Bangladesh and preserving Bengali culture. It will be broadcast from a state-of-the-art brand new high power 1000Kw DRM transmitter.

4 . Minister of state , Kiren Rijiju inaugurated the BRICS meeting on Disaster Risk Reduction in _________.

a) Chennai

b) Allahabad

c) Mayurbhanj

d) Udaipur



Ans : (D)

Description : Union minister of state for home, Kiren Rijiju addressed that BRICS countries were striving to set up a joint task force on disaster management as a permanent forum for regular dialogue, mutual support among the member nations. All the five BRICS countries are parties to the adoption of the Sendai Framework for DRR in March, 2015 and the Sustainable Development Goals (SDGs) in September 2015. A number of SDGs have specific targets related to Disaster Risk Management (DRM).

5 . Jawaharlal Nehru Port Trust signed what amount of ECB agreement with SBI and Development Bank of Singapore ?

a) $200 Million

b) $400 Million

c) $600 Million

d) $800 Million



Ans : (B)

Description : India’s premier container port, Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) in Navi Mumbai has signed 400 Million US Dollar agreement with State Bank of India (SBI) and Development Bank of Singapore (DBS) for External Commercial Borrowing (ECB).The agreement was signed by JNPT officials in the presence of the Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari in Mumbai, Maharashtra.

6 . Who is the new independent director on the board of India Post Payment Banks (IPPB)?

a) R S Sodhi

b) Dibya Shankar Padhi

c) Pritpal Singh

d) V S Eyer



Ans : (A)

Description : R S Sodhi, the Managing Director of Amul, has been appointed as the new independent director on the board of India Post Payment Banks (IPPB), the payments bank arm of postal department. He is one of the 5 independent members to be appointed on the board, which is set to be operational in March 2017. The payments bank allows mobile firms, supermarket chains and others to cater to banking requirements of individuals and small businesses. It will be set up as a differentiated bank and will confine its activities to acceptance of demand deposits, remittance services, Internet banking and other specified services.

7 . ________ who passed away recently was Singapore's longest serving president.

a) Ong Teng Cheong

b) Tony Tan

c) Sellapan Ramanathan

d) Non of these



Ans : (C)

Description : Sellapan Ramanathan, Singapore’s sixth and longest serving president, died on 22nd August at 92. Widely called SR Nathan, he was hospitalised in critical condition after a stroke on July 31It was his second stroke in less than two years. He served two terms as Singapore’s head of state from 1999 to 2011 before being succeeded by Tony Tan Keng Yam>Ramanathan started work without completing studied to settle family debts. He held many public service posts and occupied the highest office in the land.

[Pdf] List Of Important Appointments In July - August 2016 -Download For IBPS PO - Bank Exams 2016

Posted by | Last Updated at 3:11 PM |
Check Out the latest appointments in the month of July - August 2016 . Important for all the upcoming competitive exams . You can also download the list as pdf using the save as pdf option below . Pls share with your friends so that we can help more job aspirants .


List Of Important Appointments In July - August 2016

1 . JN Singh appointed new Chief Secretary of Gujarat

JN Singh Images Gujarat
July : The Gujarat government has appointed Dr. J.N. Singh, a 1983-batch Gujarat cadre IAS officer, as new Chief Secretary of the State in place of G.R. Aloria, who is superannuating on July 31st.
His order was issued by the Personnel Department headed by Additional Chief Secretary Anil Mukim.
Dr. Singh is currently Additional Chief Secretary (Finance) and also officiating as Managing Director of Gujarat State Petroleum Corporation (GSPC


2. Rajesh Kumar Chaturvedi appointed CBSE Chairman


Rajesh Kumar Chaturvedi images
July : The government on July 14 , 2016 appointed a 1987- batch IAS officer Rajesh Kumar Chaturvedi Chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE) for a five-year term.

This happened just after the Department of Personnel and Training rejected former Human Resource Development Minister Smriti Irani's choice Sarvendra Vikram Bahadur Singh for the crucial post and divested the Ministry of the power to send a panel of names for the appointment. The post had been lying vacant from December 2014.

3. Suresh Angadi appointed Chairperson of Parliament House Committee

Suresh Angadi Images Suresh C Angadi
July : Suresh C. Angadi, who is serving his third consecutive term as member of the Lok Sabha from Belagavi, was appointed Chairperson of the House Committee, a parliamentary standing committee, by Speaker Sumitra Mahajan on July 21 , 2016.

The outgoing Chairperson, Arunram Meghwal, handed over the charge on completion of the one-year term of the office, at New Delhi .

According to sources in Mr. Angadi’s office here. The committee was re-constituted with 11 of the 12 members (one vacant) on June 12 this year.

4. Sham Bhatt appointed Chairman of Karnataka Public Service Commission (KPSC)

Sham Bhatt Images
August : T. Sham Bhatt, Principal Secretary, Cooperation, has been appointed Chairman of Karnataka Public Service Commission (KPSC).

The appointment is bound to be controversial as Mr. Bhatt — who had served as Transport Commissioner as well as Bangalore Development Authority 

He has nearly 18 complaints pending before the Lokayukta against him.

While the complaints are being probed, Lokayukta had already recommended action in two cases.

5. D Rajkumar appointed CMD of BPCL; Utpal Bora to head Oil India 

Utpal Bora Images
July 11 : Technocrats D Rajkumar and Utpal Bora were today appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) and Oil India Ltd respectively. 
Rajkumar is, at present, working as Managing Director of Bharat Petro Resources Ltd, a unit of BPCL focused on exploration and production. Bora is Executive Director in Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) Limited. 
Rajkumar will take over the charge on or after October 1, 2016 after retirement of BPCL's current chief S Varadarajan in September. BPCL is a state refiner and retailer. 

6. Noted archaeologist B R Mani appointed National Museum chief

archaeologist B R Mani images
July 25 : Noted archaeologist B R Mani, who had supervised the excavation work in the disputed Ramjanmabhoomi-Babri Masjid site in Ayodhya in 2003, was today appointed as Director General of National Museum. 

The Appointments Committee of Cabinet has approved Mani's appointment to the post for three years or till attaining the age of 70 years 

Budha Rashmi Mani had retired as Additional Director General of the Archaeological Survey of India (ASI). 

7. IAS officer A B P Pandey appointed CEO UIDAI 

IAS officer A B P Pandey images
July 21 : Senior IAS officer A B P Pandey was today appointed as the Chief Executive Officer of Unique Identification Authority of India (UIDAI), mandated to issue Aadhaar numbers to all citizens in the country. 

Pandey, a 1984 batch IAS officer of Maharashtra cadre, is the first CEO of UIDAI, which was formed in January 2009. He is at present working as its Director General and Mission Director.


UIDAI issues Aadhaar, a 12-digit unique identification number that serves as a proof of identity and address anywhere in the country. 



Daily GK Quiz Update - 08 August 2016 | 8th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 2:37 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 08 August 2016 | 8th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam 

1 . Which state government recently signed an MoU with ISRO for launching of Water Resources Information System ?

a) Maharashtra

b) Telangana

c) Karnataka

d) Odisha



Ans : (B)

Description : Telangana State Government on 6 August 2016 launched a unique Water Resources Information System to assess accurate reserves of water in thousands of Tanks and reservoirs across the state. For this purpose, the Telangana Irrigation Department signed a Memorandum of Understanding with the Indian Space Research Organization over sharing satellite data.

2 . On which date the National Handloom Day was observed across the country ?

a) July 31

b) August 2

c) August 5

d) August 7



Ans : (D)

Description : 2nd National Handloom Day was observed across the country on 7 August 2016 with the main function being held at Varanasi, Uttar Pradesh. On this occasion, Sant Kabir Awards and National Handloom Awards were presented. The Day was also celebrated at state level in all the states and Day was also celebrated in more than 200 handloom clusters.

3 . Which state government recently launched a new website of the state Home department for differently-abled persons ?

a) Odisha

b) Bihar

c) Tamilnadu

d) Punjab



Ans : (A)

Description : The Odisha government has launched a new website of the state Home department to enable the differently-abled persons to see and hear the website. The portal has been designed by the National Informatics Centre (NIC) with accessibility guidelines for differently-abled persons and inaugurated by the state Chief Minister Naveen Patnaik.

4 . Who was India’s flag bearer during parade at 2016 Rio Olympics opening ceremony ?

a) Sania Mirza

b) Duti Chand

c) Abhinav Bindra

d) S yogesharan



Ans : (C)

Description : Abhinav Bindra was India’s flag bearer during parade at 2016 Rio Olympics opening ceremony.

5 . RBI constituted which committee on Household Finance ?

a) Saroj Mallick

b) Manas Devta

c) Tarun Ramadorai

d) K Arundhati



Ans : (C)

Description : The Reserve Bank of India (RBI) on 4 August 2016 constituted a committee to look at various facets of household finance in India. The Committee will be chaired by Tarun Ramadorai, Professor of Financial Economics, University of Oxford. It will have representation from financial sector regulators namely, Securities and Exchange Board of India (SEBI), Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI), Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) apart from Reserve Bank of India (RBI).

6 . PM Modi launched Mission Bhagiratha and laid the foundation stone for 1600 MW NTPC super thermal power plant in which state?

a) Madhya Pradesh

b) Gujarat

c) Uttar Pradesh

d) Telangana



Ans : (D)

Description : Prime Minister Narendra Modi has launched the Telangana government\'s ambitious Mission Bhagiratha and laid the foundation stone for the Rs 10,599-crore 1600 MW NTPC super thermal power plant to come up in Ramagundam.

7 . Which state tourism will organise ‘Freedom Ride’ on August 15, 2016?

a) Kerala

b) Tamilnadu

c) Goa

d) Rajasthan



Ans : (C)

Description : The Goa Tourism will organize ‘Freedom Ride’, an exclusive bike rally will be held on August 15, 2016. The Freedom Ride rally will give bikers an experience of Goa’s beautiful landscape during the monsoons while exploring its treasures packed with Churches, Rivers, Beaches, Temples, Villages and much more. Only two riders per bike will be permitted. The charges include Rs.800 per person for advance bookings and Rs. 1000 for spot bookings. The well known historian Sanjeev Sardesai will guide the bikers and give insights into Goa’s history, culture and traditions during the rally.

Daily GK Quiz Update - 05 August 2016 | 5th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 2:52 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 05 August 2016 | 5th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam



1 . Who has been selected for the 23rd Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2016 ?

a) Sirish Kumar Mohanty

b) Ravi Agarwal

c) Shubha Mudgal

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Singer Shubha Mudgal has been selected for the prestigious the 23rd Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2016. She will be bestowed with this award for her outstanding contribution towards the promotion of communal harmony, peace and goodwill.

2 . Who has become the new Prime Minister of Nepal ?

a) Pushpa Kamal Dahal

b) K P Oli

c) Girija Prasad Koirala

d) Sher Bahadur Deuba



Ans : (A)

Description : Communist Party of Nepal-Maoist Chairperson (CPN-MC) Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ (61) was elected as the 39th Prime Minister of Nepal

3 . Who has launched new website ’Sachet’ to curb Illegal Collection of Deposits ?

a) RBI

b) Finance ministry

c) CBDT

d) SEBI



Ans : (A)

Description : The Reserve Bank of India (RBI) Governor Raghuram Rajan has launched ’Sachet- www.sachet.rbi.org.in’, a web portal to curb illegal collection of deposits. Sachet is an SLCC (State Level Coordination Committees) website from which the members of the public would be able to obtain information regarding entities that are allowed to accept deposits, lodge complaints and also share information regarding illegal acceptance of deposits by unscrupulous entities.

4 . Government launched which facility that allows people to sign documents digitally from remote places?

a) eSignDesk

b) e-KYCDesk

c) LegalDesk

d) AadhaarDesk



Ans : (A)

Description : eSignDesk was launched by Union Government in August 2016 that allows people to sign documents digitally from remote places.

5 . Ahmed Zewail , who passed away recently was a Nobel Prize recipient for

a) Mathematics

b) Chemistry

c) Physics

d) Phycology



Ans : (B)

Description : Egyptian-American Ahmed Zewail, a renowned Nobel Prize recipient for chemistry and the first US science envoy to the Middle East passed away at the age of 70 on August 2. Ahmed Hassan Zewail born on February 26, 1946 in Daman hour, Egypt and was raised in Desouk. He was an Egyptian-American scientist, known as the “father

6 . Which country is the largest exporter of steel to India in Q1, 2016-2017 ?

a) China

b) France

c) Japan

d) South Korea



Ans : (D)

Description : South Korea has overtaken China as the largest exporter of steel products to India in the first quarter of 2016-2017. South Korea exported 5.11 lakh tonnes of steel to India, marginally higher than that exported by China at 5.10 LT during the April-June quarter in 2016-2017.

Important Highlights Of GST Bill 2016 - GST Bill Passed - Pdf Download IBPS PO -Bank Exams

Posted by | Last Updated at 1:54 PM |
Rajya Sabha has passed a Bill for nationwide Goods and Service Tax(GST). "The GST regime will be a modern, better system that will help taxpayers, seamless transfer of goods and services across (the) country and check evasion. Some economists believe it will also give boost growth rate," Jaitley said.


Important Hightlights Of GST Bill 2016 - GST Bill Passed

After being subject to months of haggling and histrionics, the Goods & Services Tax (GST) finally had its historic day in the Rajya Sabha with the passage of the Bill to amend the Constitution, paving the way for what is popularly referred to as the concept of “one nation, one tax." 

India’s plan for a unified market under the goods and services tax (GST) moved closer to the finish line on Wednesday as the Rajya Sabha passed the 122nd Constitutional 
Amendment Bill, even as a few disputes remained unsettled.

The constitutional amendment will enable both the Centre and the States to simultaneously levy the GST, which will subsume all indirect taxes currently levied,
including excise duties and service tax. It will be levied on consumption rather than production. 

The GST will have two components keeping in mind the federal structure of India: 
the Central GST (CGST) and the State GST (SGST).

Here are the Highlights of the GST BILL 2016 : 

1. The Bill amends the Constitution to introduce the goods and services tax (GST).

2. Parliament and state legislatures will have concurrent powers to make laws on GST. Only the centre may levy an integrated GST (IGST) on the interstate supply of goods and services, and imports.

3. Alcohol for human consumption has been exempted from the purview of GST. GST will apply to five petroleum products at a later date.

4. The GST Council will recommend rates of tax, period of levy of additional tax, principles of supply, special provisions to certain states etc. The GST Council will consist of the Union Finance Minister, Union Minister of State for Revenue, and state Finance Ministers.

5. The Bill empowers the centre to impose an additional tax of up to 1%, on the inter-state supply of goods for two years or more. This tax will accrue to states from where the supply originates.

6. Parliament may, by law, provide compensation to states for any loss of revenue from the introduction of GST, up to a five year period.

Credits : FinancialExpress

Daily GK Quiz Update - 31st July 2016 | 31st July Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:57 AM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 31st July 2016 | 31st July Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update - 26 July 2016

1 . Who has got the Lifetime Achievement Award of Advertising Agencies Association of India ?

a) Binay Agarwal

b) Dilip Babasaheb Bhosale

c) Srinivasan K.Swamy

d) Tejaraj Makar



Ans : (C)

Description : The Advertising Agencies Association of India (AAAI) conferred its Lifetime Achievement Award on famous adman Srinivasan K.Swamy.\r\nMr. Swamy is popularly known as Sundar. He is a veteran in the advertising industry and has almost four decades of rich experience.

2 . The first-ever meeting of BRICS Employment Working Group was held in which city ?

a) New Delhi

b) Hyderabad

c) Mumbai

d) Kolkata



Ans : (B)

Description : The first-ever meeting of BRICS Employment Working Group (BEWG) was held in Hyderabad, Telangana from July 27 to 28, 2016.The agenda of the two day meeting was to shape the agenda for labour and employment track in BRICS countries.

3 . Which state government launched Pashudhan Bima Yojana for cattle breeders ?

a) Haryana

b) Maharashtra

c) West bengal

d) Tamilnadu



Ans : (A)

Description : Haryana Government has launched Pashudhan Bima Yojana, an insurance cover scheme for cattle breeders in the state.It was launched by Haryana Animal Husbandry and Dairying Minister, O. P. Dhankar in Jhajjar.

4 . 'Mission Harita Andhra Pradesh' was launched with which scheme?

a) Happy atmosphere happy feeling

b) Fresh air for healthy & wealthy life

c) Green cover for a happy living

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Chief Minister N Chandrababu Naidu has launched \'Mission Harita Andhra Pradesh\'., with the theme \'green cover for a happy living\', by planting saplings at Sunkollu village under Nuzividu mandal in Krishna district.

5 . Which state has signed an MoU with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the State?

a) Assam

b) Tamilnadu

c) Punjab

d) Himachal Pradesh



Ans : (D)

Description : A memorandum of understanding (MoU) was signed today in New Delhi between Himachal Pradesh government, NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the State. This is first of its kind joint venture in the Country. The MoU was signed in the presence of Union Health Minister Sh. J.P. Nadda, Union Minister of State (Power) Sh. Piyush Goyal and HP Transport and Technical Education Minister Sh. G.S. Bali.

6 . Which bank has signed an agreement with LIC as bancassurance partner?

a) ICICI

b) HDFC

c) AXIS

d) IDBI



Ans : (C)

Description : India\'s largest insurer Life Insurance Corporation of India (LIC) has signed an agreement with private sector lender Axis Bank as its bancassurance partner wherein the bank will distribute LIC\'s products to its customers. In the preliminary phase, the bank will distribute LIC’s life insurance products across its branches in West Bengal, Bangalore and Haryana – Panchkula.

7 . UN government's World Day against Trafficking in Persons was celebrated on

a) July 5

b) July 15

c) July 23

d) July 30



Ans : (D)

Description : The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2016 was observed across the world on 30 July 2016.On this day, the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) launched the campaign #igivehope to show victims of human trafficking.

Important Full Forms - Abbreviations Pdf Download | July 2016 - Banking Exams - IBPS PO

Posted by | Last Updated at 8:51 PM |
Learn Banking Abbreviations 2016 - General Awareness For Entrance Exams and Major Bank Exams Like IBPS PO Clerks, SBI and More Exams. Here is the List Of Important Abbreviations For Banking And Government Exams For July 2016!

LIST OF ABBREVIATIONS - IBPS PO - July 2016

Important Full Forms - Abbreviations Pdf Download




AIOE: All India Organisation of Employees

BIS: Bank for International Settlements

CBS:  Core Banking Solution

EPFO: Employees Provident Fund Organisation

FEMA: Foreign Exchange Management Act

FREDA : Fiscal Responsibility and Budget Management

GATT: General Agreement on Tariff and Trade

GSDP: Gross State Domestic Product

HDFC: Housing Development Finance Corporation United

ICRA: Investment Information and Credit Rating Agency

IIP:  Index Of Industrial Production

KYC: Know Your Customer

MIBOR: Mumbai Interbank Otter Flate

NEFT: National Electronic Fund Transfer

PPF: Public Provident Fund

QIB: Qualified Institutional Buyer

SWIFT: Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

WCTL: Working Capital Term Loan