Important Banking Awareness Quiz Questions - Bank Exams March 21 , 2015

Posted by | Last Updated at 10:22 AM | Tagged in |

Advertisement


Check Out Important Banking Awareness Questions, Post Your Answers In Comments, You can come later and Check with answes we post today evening.

Important Banking Awareness Quiz Questions


1. What is a Repo Rate?
(A) It is a rate at which RBI sell government securities to banks
(B) It is a rate at which banks borrow rupees from RBI
(C) It is a rate at which RBI allows small loans in the market
(D) It is a rate which is offered by Banks to their most valued customers or prime customers
(E) None of these
2. In economics it is generally believed that the main objective of a Public Sector Financial Company like Bank is to:
(A) Employ more and more people 
(B) Maximize total profits
(C) Maximize total production
(D) Provide financial service to the people of the nation of its origin across the country
(E) Sell the goods at subsidized cost

3. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
(A) Certificate of Deposits 
(B) Bonds
(C) Stocks 
(D) Commercial Papers
(E) Loans

4. The government formed the panel after many ex-servicemen returned their medals to protest
the rejection of their ‘one rank one pension’ demand. Who is heading this panel?
(A) K.M. Chandrasekhar 
(B) R Balakrishanan
(C) B S Padmanabham 
(D) T. Raja Shekhar
(E) R Balu

5. Whenever RBI does some Open Market Operation Transaction, actually it wishes to regulate
which of the following?
(A) Inflation only 
(B) liquidity in economy
(C) Borrowing powers of the banks 
(D) Flow of Foreign Direct Investments
(E) None of these

6. The maximum amount of the total Revenue earned by the government of India comes from:
(A) Income Tax 
(B) Customs Duty
(C) Excise Duty 
(D) Value Added Tax
(E) Corporate Tax

7. Which was the first Indian Bank to introduce credit card?
(A) State Bank of India 
(B) Central Bank of India
(C) Union Bank of India 
(D) ICICI
(E) None of these

8. Capital Market Regulator is—
(A) RBI 
(B) IRDA
(C) NSE 
(D) BSE
(E) SEBI

9. FDI refers to—
(A) Fixed Deposit Interest (B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment (D) Future Derivative Investment
(E) None of these

10. What is Call Money ?
(A) Money borrowed or lent for a day or over night
(B) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
(E) None of these

Answers : 1-A, 2-D, 3-C, 4-A, 5-B, 6-C, 7-B, 8-E , 9-C, 10-A

Incoming Search Terms :
banking awareness quiz banking awareness capsule banking awareness pdf banking awareness 2015 Important Banking Awareness Quiz Questions - Bank Exams March 21 , 2015 Pdf Ebook
Save as Pdf : Print Friendly and PDF

Subscribe Now - Get Daily Updates - GK Quiz - Exam Notifications !


Tags : banking awareness quiz banking awareness capsule banking awareness pdf banking awareness 2015 Important Banking Awareness Quiz Questions - Bank Exams March 21 , 2015

Post Comment Below