Showing posts with label Current Affairs Quiz. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs Quiz. Show all posts

14 Important Stock Market Quiz Questions Answers Pdf - Oct 2016 Download - IBPS PO , Clerk Exams

Posted by | Last Updated at 5:01 PM |
Check Out 14 Important Stock Market Quiz Questions - Oct 2016 Pdf Download - IBPS PO , Clerk Exams . You can also download Pdf of this post using Save as Pdf Option below the post . Also , Check Out Important Abbreviations List Oct 2016 for  Bank Exams . Below are the Stock Market Quiz Questions With Answers . You should have the knowledge of these basics stock market quiz for any interview of banks or insurance or other related company.


Important Stock Market Quiz Questions Pdf October 2016


1. Accounts in which share of various companies are traded in electronic form 

- Demat Accounts

2. ASBA scheme is related to the purchase of 

- IPO

3. Which is the oldest stock exchange of India ?

 Bombay Stock Exchange (BSE)

4. Short-term money lending process is known as 

- Call Money

5. Treasury Bill tenure is 

- 91 Days , 192 Days and 364 Days

6. Commercial Paper can be issued for a maximum period of - 365 Days or 1 Year

7. The Mutual Funds in India follow accounting standards laid bySecurities and Exchange Board Of India(SEBI)

8.What is the minimum denomination of Treasury Bills to Issue in India ? 

- Rs 25000

9. Money Lent for more than one day but less than 15 days in the money market is known as - 

Notice Money

10. Call Money is the borrowing or lending of Funds for 

- 1 day

11. Treasury Bills or T-Bills , which are money market instruments issued by the - Government Of India

12. Which is the Oldest Stock exchange bank of the World

- Amsterdam Stock Exchange (ASE)

13. What is meant by 'Underwriting' the term frequently used in financial sector ?- Undervaluation Of the Assets

14. Which committee was assigned to recommend reforms in the insurance secto
r ? -- - Malhotra Committee

Daily GK Quiz Update - 18 Sept 2016 | 18th Sep Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:40 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam .
Daily GK Quiz Update -31 August 2016 Bankersadda


1 . Who has launched a website to provide information on the celebration of 350th Prakash Utsav of the Sikh guru in 2017 ?

a) Naveen Pattanaik

b) Nitish Kumar

c) Arvind Kejriwal

d) Mamta Banerjee



Ans : (B)

Description : Bihar Chief Minister Nitish Kumar launched a website to provide information on the celebration of 350th Prakash Utsav of the Sikh guru in 2017. The website has been developed by tourism department A three-day international Sikh convention would be held in Patna early next year.

2 . Which physician-author will be honoured by Barack Obama with 2015 National Humanities Medal ?

a) R. Austin Freeman

b) Vassily Aksyonov

c) Abraham Verghese

d) Jacob M. Appel



Ans : (C)

Description : Indian-American physician-author Abraham Verghese, whose work has emphasised empathy in medicine, has been selected for the 2015 National Humanities Medal. President Barack Obama would confer the honour upon Verghese, along with 11 others, on September 21. Abraham Verghese(born 1955) is a physician-author, Professor for the Theory and Practice of Medicine at Stanford University Medical Schooland Senior Associate Chair of the Department of Internal Medicine.

3 . Which company launched World’s first self-driving cars in USA ?

a) UBER

b) MAYUR

c) DIVVY RIDE

d) Non of these



Ans : (A)

Description : World’s first self-driving cars launched by Ubers on the road in the Steel City, Pittsburgh, USA. Self-driving Ubers will be on the road 24 hours a day and this new service need not necessarily cut jobs drastically.

4 . Who is the new Director of Research Centre Imarat , a premiere laboratory of DRDO ?

a) S K Nuruul

b) Panchanan Panda

c) Subash Mishra

d) Narayana Murthy



Ans : (D)

Description : BHVS Narayana Murthy, an expert in Avionics, in the second week of September 2016 was appointed as Director of Research Centre Imarat (RCI).

5 . Naropa Festival is held once in every ____ years.

a) 5

b) 7

c) 12

d) 20



Ans : (C)

Description : The Naropa festival, which is held every 12 years, began today at the 17th century Hemis Monastery in Ladakh. The main events at the week-long Naropa festival, a celebration of the 1,000th birth anniversary of Saint Naropa.

6 . Which city of India will host African Development Bank meet in 2017 ?

a) Bangalore

b) Maharashtra

c) Ahmedabad

d) Kolkata



Ans : (C)

Description : India will host the Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) Group in May next year.

7 . Who is heading the GST council of India ?

a) Narendra Modi

b) Arun Jaitley

c) Pranab Mukherjee

d) Ashok Lavasa



Ans : (B)

Description : The Government has formally notified the GST Council, which will decide on the tax rate, exempted goods under the new taxation regime. Finance Minister Arun Jaitley will chair the GST council. The first meeting of the GST Council will be held on September 22-23.

Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:29 AM |
Daily GK Quiz Update - 31 August 2016 | 31st Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update -31 August 2016 Bankersadda


1 . PM Modi launched first phase of SAUNI project in which state ?

a) Maharashtra

b) Punjab

c) Gujarat

d) Madhya Pradesh



Ans : (C)

Description : Prime Minister Narendra Modi has launched the first phase of SAUNI (Saurastra Narmada Avataran Irrigation) Yojana at Sanodara of Jamnagar district of Gujarat. SAUNI Yojana is multipurpose project that aims to solve the water problems of a parched Saurashtra region of Gujarat.

2 . India has recently signed Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) with which country?

a) Japan

b) USA

c) France

d) China



Ans : (B)

Description : India and the United States have signed Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) that will enable both countries to use each other’s bases for repair and replenishment of defence supplies. The agreement was signed after Indian Defence Minister Manohar Parrikar met his US counterpart, Secretary of Defence Ashton Carter in Washington, D.C.

3 . Who was awarded 2015 Saraswati Samman ?

a) Harihar Das

b) Shyam hari Agarwal

c) Padma Sachdev

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Eminent Dogri language Poetess and novelist Padma Sachdev was awarded the prestigious Saraswati Samman for the year 2015. She was bestowed with this prestigious award for her autobiography ‘Chitt-Chete’ (published in 2007) written in Dogri language. She was felicitated by Delhi’s Lt Governor Najeeb Jung in New Delhi.

4 . Central Reserve Police Force India (CRPF) has decided to appoint which athlete as it’s brand ambassador ?

a) Sashi Mallick

b) Yogeshwar Dutt

c) PV Sindhu

d) Non of these



Ans : (C)

Description : Central Reserve Police Force India (CRPF) has decided to appoint Olympic silver medallist PV Sindhu as it’s brand ambassador and bestow the honorary rank of Commandant on the ace badminton player.

5 . India and _______ have signed four MoU to enhance cooperation and bilateral relations.

a) China

b) Srilanka

c) Maldives

d) Myanmar



Ans : (D)

Description : India and Myanmar have signed four MoU to enhance cooperation and bilateral relations between the two countries. The first agreement pertains to the construction of 69 bridges on the Tamu-Kalewa section of the trilateral highway connecting India, Myanmar and Thailand.

6 . Who has launched ‘Pharma Sahi Daam’ mobile App ?

a) Ananth Kumar

b) Pranab Mukharjee

c) Meenka Gandhi

d) Sushma Swaraj



Ans : (A)

Description : The Union minister of Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs Ananth Kumar launched a mobile App. developed by NPPA, which shows the MRP fixed by NPPA for various scheduled drugs on the real time basis. In the Sidelines the Minister also urged a ‘3A (Availability, Affordability and Accessibility) approach to achieve health security for every citizen of India.

7 . RBI , projected India's growth rate at what percent in FY 2016-17 ?

a) 5.4%

b) 6.8%

c) 7.6%

d) 9.3%



Ans : (C)

Description : The RBI, in its Annual Report, has projected India\'s growth rate at 7.6% in 2016-17, up from 7.2% last year.

Daily GK Quiz Update - 26 August 2016 | 26th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:40 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 25 August 2016 | 25th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update - 26 August 2016



1 . Which is the first state to sign an MoU with AAI to develop 10 airports under Regional Connectivity Scheme ?

a) Westbengal

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Gujarat



Ans : (B)

Description : Maharashtra Government has signed a Memorandum of Understanding with the Union Civil Aviation Ministry and Airports Authority of India (AAI) to develop 10 airports as part of the Centre’s Regional Connectivity Scheme. The MoU was signed in the presence of Union Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju and Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

2 . What is India's position in New World Wealth Report 2016 ?

a) 3

b) 5

c) 7

d) 9



Ans : (C)

Description : As per the rankings in the report, India is the seventh richest country in the world with a total individual wealth of 5.6 trillion US dollars. The United States topped the list with total individual wealth held at 48900 billion US dollars.

3 . Who has launched the Akashvani Maitree channel ?

a) Narendra Modi

b) Pranab Mukharjee

c) Smriti Irani

d) Mamta Banerjee



Ans : (B)

Description : India state radio broadcaster\'s Akashvani Maitree Channel, a special Bengali channel targeted at the Bengali-speaking audience of India, Bangladesh and in other countries, was launched by President Pranab Mukherjee. The initiative will provide a platform for blending content both from India and Bangladesh and preserving Bengali culture. It will be broadcast from a state-of-the-art brand new high power 1000Kw DRM transmitter.

4 . Minister of state , Kiren Rijiju inaugurated the BRICS meeting on Disaster Risk Reduction in _________.

a) Chennai

b) Allahabad

c) Mayurbhanj

d) Udaipur



Ans : (D)

Description : Union minister of state for home, Kiren Rijiju addressed that BRICS countries were striving to set up a joint task force on disaster management as a permanent forum for regular dialogue, mutual support among the member nations. All the five BRICS countries are parties to the adoption of the Sendai Framework for DRR in March, 2015 and the Sustainable Development Goals (SDGs) in September 2015. A number of SDGs have specific targets related to Disaster Risk Management (DRM).

5 . Jawaharlal Nehru Port Trust signed what amount of ECB agreement with SBI and Development Bank of Singapore ?

a) $200 Million

b) $400 Million

c) $600 Million

d) $800 Million



Ans : (B)

Description : India’s premier container port, Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) in Navi Mumbai has signed 400 Million US Dollar agreement with State Bank of India (SBI) and Development Bank of Singapore (DBS) for External Commercial Borrowing (ECB).The agreement was signed by JNPT officials in the presence of the Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari in Mumbai, Maharashtra.

6 . Who is the new independent director on the board of India Post Payment Banks (IPPB)?

a) R S Sodhi

b) Dibya Shankar Padhi

c) Pritpal Singh

d) V S Eyer



Ans : (A)

Description : R S Sodhi, the Managing Director of Amul, has been appointed as the new independent director on the board of India Post Payment Banks (IPPB), the payments bank arm of postal department. He is one of the 5 independent members to be appointed on the board, which is set to be operational in March 2017. The payments bank allows mobile firms, supermarket chains and others to cater to banking requirements of individuals and small businesses. It will be set up as a differentiated bank and will confine its activities to acceptance of demand deposits, remittance services, Internet banking and other specified services.

7 . ________ who passed away recently was Singapore's longest serving president.

a) Ong Teng Cheong

b) Tony Tan

c) Sellapan Ramanathan

d) Non of these



Ans : (C)

Description : Sellapan Ramanathan, Singapore’s sixth and longest serving president, died on 22nd August at 92. Widely called SR Nathan, he was hospitalised in critical condition after a stroke on July 31It was his second stroke in less than two years. He served two terms as Singapore’s head of state from 1999 to 2011 before being succeeded by Tony Tan Keng Yam>Ramanathan started work without completing studied to settle family debts. He held many public service posts and occupied the highest office in the land.

Daily GK Quiz Update - 08 August 2016 | 8th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 2:37 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 08 August 2016 | 8th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam 

1 . Which state government recently signed an MoU with ISRO for launching of Water Resources Information System ?

a) Maharashtra

b) Telangana

c) Karnataka

d) Odisha



Ans : (B)

Description : Telangana State Government on 6 August 2016 launched a unique Water Resources Information System to assess accurate reserves of water in thousands of Tanks and reservoirs across the state. For this purpose, the Telangana Irrigation Department signed a Memorandum of Understanding with the Indian Space Research Organization over sharing satellite data.

2 . On which date the National Handloom Day was observed across the country ?

a) July 31

b) August 2

c) August 5

d) August 7



Ans : (D)

Description : 2nd National Handloom Day was observed across the country on 7 August 2016 with the main function being held at Varanasi, Uttar Pradesh. On this occasion, Sant Kabir Awards and National Handloom Awards were presented. The Day was also celebrated at state level in all the states and Day was also celebrated in more than 200 handloom clusters.

3 . Which state government recently launched a new website of the state Home department for differently-abled persons ?

a) Odisha

b) Bihar

c) Tamilnadu

d) Punjab



Ans : (A)

Description : The Odisha government has launched a new website of the state Home department to enable the differently-abled persons to see and hear the website. The portal has been designed by the National Informatics Centre (NIC) with accessibility guidelines for differently-abled persons and inaugurated by the state Chief Minister Naveen Patnaik.

4 . Who was India’s flag bearer during parade at 2016 Rio Olympics opening ceremony ?

a) Sania Mirza

b) Duti Chand

c) Abhinav Bindra

d) S yogesharan



Ans : (C)

Description : Abhinav Bindra was India’s flag bearer during parade at 2016 Rio Olympics opening ceremony.

5 . RBI constituted which committee on Household Finance ?

a) Saroj Mallick

b) Manas Devta

c) Tarun Ramadorai

d) K Arundhati



Ans : (C)

Description : The Reserve Bank of India (RBI) on 4 August 2016 constituted a committee to look at various facets of household finance in India. The Committee will be chaired by Tarun Ramadorai, Professor of Financial Economics, University of Oxford. It will have representation from financial sector regulators namely, Securities and Exchange Board of India (SEBI), Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI), Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) apart from Reserve Bank of India (RBI).

6 . PM Modi launched Mission Bhagiratha and laid the foundation stone for 1600 MW NTPC super thermal power plant in which state?

a) Madhya Pradesh

b) Gujarat

c) Uttar Pradesh

d) Telangana



Ans : (D)

Description : Prime Minister Narendra Modi has launched the Telangana government\'s ambitious Mission Bhagiratha and laid the foundation stone for the Rs 10,599-crore 1600 MW NTPC super thermal power plant to come up in Ramagundam.

7 . Which state tourism will organise ‘Freedom Ride’ on August 15, 2016?

a) Kerala

b) Tamilnadu

c) Goa

d) Rajasthan



Ans : (C)

Description : The Goa Tourism will organize ‘Freedom Ride’, an exclusive bike rally will be held on August 15, 2016. The Freedom Ride rally will give bikers an experience of Goa’s beautiful landscape during the monsoons while exploring its treasures packed with Churches, Rivers, Beaches, Temples, Villages and much more. Only two riders per bike will be permitted. The charges include Rs.800 per person for advance bookings and Rs. 1000 for spot bookings. The well known historian Sanjeev Sardesai will guide the bikers and give insights into Goa’s history, culture and traditions during the rally.

Daily GK Quiz Update - 05 August 2016 | 5th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 2:52 PM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 05 August 2016 | 5th Aug Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam



1 . Who has been selected for the 23rd Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2016 ?

a) Sirish Kumar Mohanty

b) Ravi Agarwal

c) Shubha Mudgal

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Singer Shubha Mudgal has been selected for the prestigious the 23rd Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2016. She will be bestowed with this award for her outstanding contribution towards the promotion of communal harmony, peace and goodwill.

2 . Who has become the new Prime Minister of Nepal ?

a) Pushpa Kamal Dahal

b) K P Oli

c) Girija Prasad Koirala

d) Sher Bahadur Deuba



Ans : (A)

Description : Communist Party of Nepal-Maoist Chairperson (CPN-MC) Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ (61) was elected as the 39th Prime Minister of Nepal

3 . Who has launched new website ’Sachet’ to curb Illegal Collection of Deposits ?

a) RBI

b) Finance ministry

c) CBDT

d) SEBI



Ans : (A)

Description : The Reserve Bank of India (RBI) Governor Raghuram Rajan has launched ’Sachet- www.sachet.rbi.org.in’, a web portal to curb illegal collection of deposits. Sachet is an SLCC (State Level Coordination Committees) website from which the members of the public would be able to obtain information regarding entities that are allowed to accept deposits, lodge complaints and also share information regarding illegal acceptance of deposits by unscrupulous entities.

4 . Government launched which facility that allows people to sign documents digitally from remote places?

a) eSignDesk

b) e-KYCDesk

c) LegalDesk

d) AadhaarDesk



Ans : (A)

Description : eSignDesk was launched by Union Government in August 2016 that allows people to sign documents digitally from remote places.

5 . Ahmed Zewail , who passed away recently was a Nobel Prize recipient for

a) Mathematics

b) Chemistry

c) Physics

d) Phycology



Ans : (B)

Description : Egyptian-American Ahmed Zewail, a renowned Nobel Prize recipient for chemistry and the first US science envoy to the Middle East passed away at the age of 70 on August 2. Ahmed Hassan Zewail born on February 26, 1946 in Daman hour, Egypt and was raised in Desouk. He was an Egyptian-American scientist, known as the “father

6 . Which country is the largest exporter of steel to India in Q1, 2016-2017 ?

a) China

b) France

c) Japan

d) South Korea



Ans : (D)

Description : South Korea has overtaken China as the largest exporter of steel products to India in the first quarter of 2016-2017. South Korea exported 5.11 lakh tonnes of steel to India, marginally higher than that exported by China at 5.10 LT during the April-June quarter in 2016-2017.

Daily GK Quiz Update - 31st July 2016 | 31st July Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Posted by | Last Updated at 11:57 AM |
Check Out Daily GK Quiz Update - 31st July 2016 | 31st July Current Affairs Quiz Pdf IBPS PO Exam

Daily GK Quiz Update - 26 July 2016

1 . Who has got the Lifetime Achievement Award of Advertising Agencies Association of India ?

a) Binay Agarwal

b) Dilip Babasaheb Bhosale

c) Srinivasan K.Swamy

d) Tejaraj Makar



Ans : (C)

Description : The Advertising Agencies Association of India (AAAI) conferred its Lifetime Achievement Award on famous adman Srinivasan K.Swamy.\r\nMr. Swamy is popularly known as Sundar. He is a veteran in the advertising industry and has almost four decades of rich experience.

2 . The first-ever meeting of BRICS Employment Working Group was held in which city ?

a) New Delhi

b) Hyderabad

c) Mumbai

d) Kolkata



Ans : (B)

Description : The first-ever meeting of BRICS Employment Working Group (BEWG) was held in Hyderabad, Telangana from July 27 to 28, 2016.The agenda of the two day meeting was to shape the agenda for labour and employment track in BRICS countries.

3 . Which state government launched Pashudhan Bima Yojana for cattle breeders ?

a) Haryana

b) Maharashtra

c) West bengal

d) Tamilnadu



Ans : (A)

Description : Haryana Government has launched Pashudhan Bima Yojana, an insurance cover scheme for cattle breeders in the state.It was launched by Haryana Animal Husbandry and Dairying Minister, O. P. Dhankar in Jhajjar.

4 . 'Mission Harita Andhra Pradesh' was launched with which scheme?

a) Happy atmosphere happy feeling

b) Fresh air for healthy & wealthy life

c) Green cover for a happy living

d) All of the above



Ans : (C)

Description : Chief Minister N Chandrababu Naidu has launched \'Mission Harita Andhra Pradesh\'., with the theme \'green cover for a happy living\', by planting saplings at Sunkollu village under Nuzividu mandal in Krishna district.

5 . Which state has signed an MoU with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the State?

a) Assam

b) Tamilnadu

c) Punjab

d) Himachal Pradesh



Ans : (D)

Description : A memorandum of understanding (MoU) was signed today in New Delhi between Himachal Pradesh government, NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the State. This is first of its kind joint venture in the Country. The MoU was signed in the presence of Union Health Minister Sh. J.P. Nadda, Union Minister of State (Power) Sh. Piyush Goyal and HP Transport and Technical Education Minister Sh. G.S. Bali.

6 . Which bank has signed an agreement with LIC as bancassurance partner?

a) ICICI

b) HDFC

c) AXIS

d) IDBI



Ans : (C)

Description : India\'s largest insurer Life Insurance Corporation of India (LIC) has signed an agreement with private sector lender Axis Bank as its bancassurance partner wherein the bank will distribute LIC\'s products to its customers. In the preliminary phase, the bank will distribute LIC’s life insurance products across its branches in West Bengal, Bangalore and Haryana – Panchkula.

7 . UN government's World Day against Trafficking in Persons was celebrated on

a) July 5

b) July 15

c) July 23

d) July 30



Ans : (D)

Description : The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2016 was observed across the world on 30 July 2016.On this day, the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) launched the campaign #igivehope to show victims of human trafficking.

Daily GK Quiz Update - 20 July 2016 | 20th July Current Affairs Quiz Pdf SBI - IBPS PO Exams

Posted by | Last Updated at 5:19 PM |
Check Out the Daily GK Quiz Update - 20 July 2016 | 20th July Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO . You Can Download The Quiz In Pdf Also , Share With Your Friends On facebook and Help them !

Daily GK 20 July 2016 | 20th July Current Affairs Quiz


1 . Indian Railways will install which system to avoid train accidents ?

a) Mono - NETRA

b) Die - NETRA

c) Tri - NETRA

d) Poly - NETRA



Ans : (C)

Description : The Indian Railways has initiated process to launch the Terrain Imaging for Diesel Drivers- Infrared Enhanced Optical and Radar Assisted (Tri-NETRA) system to avoid train accidents.\r\nThe system will be installed on locomotives for enhancing the vision of Locomotive Pilots in inclement weather.

2 . Parliament passed a bill to provide statutory status to the existing Regional Centre for Biotechnology in ________.

a) Ahemdabad

b) Chandigarh

c) Kolkata

d) Faridabad



Ans : (D)

Description : The Parliament has passed the Regional Centre for Biotechnology Bill, 2016 to provide statutory status to the existing Regional Centre for Biotechnology in Faridabad, Haryana.The Bill seeks to provide legislative backing to the Regional Centre and also confers upon it the status of an institution of national importance.

3 . Which medicine manufacturer inked an MoU with DRDO to promote cultivation of rare medicinal plants ?

a) Natco Pharma Ltd

b) Dabur India Ltd

c) Himalaya Herbal Healthcare

d) Adley Drugs Ltd



Ans : (B)

Description : Dabur India Ltd. the ayurvedic medicine manufacturer that recently inked MoU with DRDO’s Defense Institute of High Altitude Research to promote cultivation of rare medicinal plants .

4 . Who was appointed as the Chief Economist of World Bank in July 2016 ?

a) Paul Romer

b) Justin Yifu Lin

c) Freena M Lobbo

d) Huma Imtiaz



Ans : (A)

Description : World Bank Group President Jim Yong Kim announced the appointment of Paul Romer as World Bank Chief Economist. Mr. Romer is a widely respected economist and a successful entrepreneur who joins the Bank at a critical time when the field of development is transforming under the forces of rapid technological change, globalization, and demography. As Chief Economist, Romer will support the President and the senior management in leading the institution and inspiring the development profession during this time of transformative change. As leader of the Development Economics Vice-Presidential Unit, his intellectual and strategic leadership will ensure the World Bank Group remains at the forefront of international development knowledge.

5 . Which state government has planned to create 400 hectares of new water area in private land in 2016 ?

a) Uttar Pradesh

b) Odisha

c) Punjab

d) Kerala



Ans : (B)

Description : Odisha has planned to create 400 hectares of new water area in private land this year. The government has also made a provision to provide 50 per cent subsidy assistance to fish farmers for increasing of the inland fish production to meet the demand of the state and generate income of farmers.

6 . Government allocated what amount of capital to meet the capitalization needs of 13 PSU banks ?

a) Rs 18,567 Cr

b) Rs 22,915 Cr

c) Rs 31,534 Cr

d) Rs 48,789 Cr



Ans : (B)

Description : The Narendra Modi government has allocated Rs 22,915 crore capital to meet the capitalization needs of 13 Public Sector Banks (PSBs) in the current fiscal. This is in line with its Indradhanush initiative, aimed at restoring banking sector health. The maximum capital infusion will be for State Bank of India (SBI) at Rs 7,575 crore and the least for Allahabad Bank at Rs 44 crore.

7 . NASA announced discovery of how many new planets outside solar system ?

a) 87

b) 104

c) 118

d) 137



Ans : (B)

Description : NASA has announced the discovery of 104 new planets outside our solar system including four that could have Earth-like, rocky surfaces. Scientists discovered the exoplanets in Hawaii using Kepler space telescope. The unmanned Kepler mission has been scanning 150,000 stars in the Cygnus constellation for signs of orbiting bodies, particularly those that might be able to support life.

Daily GK Quiz Update - 16 July 2016 | 16th July Current Affairs Quiz IBPS PO - Bank Exams

Posted by | Last Updated at 2:10 PM |
Check Out the Daily GK Quiz Update - 16 July 2016 | 16th July Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO . You Can Download The Quiz In Pdf Also , Share With Your Friends On facebook and Help them !

Daily GK Quiz Update - 18 June 2016 | 18th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO

1 . Operation ‘Sankat Mochan’ has been started to evacuate Indian citizens stranded in which country ?

a) Syria

b) Kenya

c) Sudan

d) Afghanistan



Ans : (C)

Description : The Union Government has started the operation ‘Sankat Mochan’ to evacuate Indian citizens stranded in South Sudan’s capital Juba. Sankat Mochan in Hindi means reliever from troubles. The operation is being undertaken by Indian Air Force (IAF) and will be headed by Union Minister of State (MoS) for External Affairs General (Retd.) VK Singh.

2 . Who is the new CEO of National Intelligence Grid (NATGRID) ?

a) Ashok Patnaik

b) Sandip Acharya

c) Rahul Prusti

d) Rishikesh Agarwal



Ans : (A)

Description : The Union Government has appointed senior IPS officer Ashok Patnaik as the Chief Executive Officer (CEO) of the National Intelligence Grid (NATGRID). His appointment was approved by Appointments Committee of the Cabinet (ACC) chaired by Prime Minister Narendra Modi. He will continue to hold this post till his superannuation in 2018. He will succeed Raghu Raman, the first CEO of NATGIRD ended in June 2015. The post was under the additional charge of former special secretary Ashok Prasad till January 2016. Patnaik is a 1983-batch IPS officer of Gujarat cadre. Currently he is serving as Additional Director in the Intelligence Bureau (IB). He is son-in-law of former PM Manmohan Singh.

3 . India has signed an agreement with which country for Punatsangchhu-II Hydroelectric Project ?

a) China

b) Bhutan

c) Bangladesh

d) Nepal



Ans : (B)

Description : The Union Cabinet has given its approval for Revised Cost Estimate (RCE) of 7290.62 crore rupees for the ongoing 1020 MW Punatsangchhu-II Hydroelectric Project (HEP) in Bhutan. The Hydroelectric project seeks to provide surplus power to India and thus augment power availability in the country. The approval of RCE would enable project works to proceed smoothly without interruption and the total cost escalation for the project after RCE at this stage is 3512.82 crore rupees.

4 . Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved disinvestment of what percent in NBCC ?

a) 5%

b) 10%

c) 15%

d) 25%



Ans : (C)

Description : The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the disinvestment of 15% paid up equity of National Buildings Construction Corporation Limited (NBCC). Decision in this regard was taken by CCEA meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. The disinvestment of 15% will done out of Union Government’s 90% shareholding.

5 . Which is world's best airline in 2016 Skytrax awards ?

a) Singapore Airlines

b) Cathay Pacific

c) Qatar Airways

d) Emirates



Ans : (D)

Description : According to a survey conducted by Skytrax, Emirates is the world\'s best airline for the year 2016. The survey underscores the consistency of the quality service among the world\'s top carriers. The international airline Emirates based in Dubai has won the top honors at Skytrax World Airline Awards ceremony at the Farnborough International Airshow in England.

6 . Government approved revival of defunction Fertilizer Units in

a) Gorakhpur

b) Barauni

c) Sindri

d) All of the above



Ans : (D)

Description : The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the revival of defunct Fertilizer Units in Gorakhpur, Sindri and Barauni.These include two closed urea units of Fertilizer Corporation India Limited (FCIL) at Sindri (Jharkhand) and Gorakhpur (Uttar Pradesh) and Barauni (Bihar) unit of Hindustan Fertilizers Corporation Limited (HFCL).

7 . Which indian states has launched ‘world’s first’ digital student incubator ?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Tamilnadu

d) Kerala



Ans : (D)

Description : Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan has launched SV.CO, purportedly world’s first digital student incubator, as a digital makeover of the Startup Village in Kochi.SV.CO will constitute the second phase of development of Startup Village and is designed to help thousands of college-goers make an early start in entrepreneurship, according to a spokesman.



Daily GK Quiz Update - 18 June 2016 | 18th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO

Posted by | Last Updated at 2:37 PM |
Check Out the Daily GK Quiz Update - 18 June 2016 | 05th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO . You Can Download The Quiz In Pdf Also , Share With Your Friends On facebook and Help them !

Daily GK Quiz Update - 18 June 2016 | 18th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO



1 . What is the the Official slogan for Rio Olympics 2016 ?

a) Play for heart

b) Do well go well

c) A new world

d) Non of these



Ans : (C)

Description : The Rio 2016 organising committee revealed the official slogan for the first Olympic and Paralympic Games in South America – “A new world” – while also unveiling the medals, 52 days from the start of the quadrennial extravaganza. Along with the Olympic torch, the medals and the mascots, the slogan plays a major part in creating the unique identity of each Olympic Games.

2 . Kolkata-Ashuganj-Tripura transit facility has become operational between which two countries?

a) India & China

b) India & Myanmar

c) India & Bangladesh

d) India & Maldives



Ans : (C)

Description : India-Bangladesh transit facility under the revised Inland Water Transit and Trade Protocol became operational between Kolkata-Ashuganj-Tripura on 16 June 2016. The transit facility was signed during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Dhaka in June 2015 to boost trade and facilitate seamless movement of goods in the Bangladesh region.

3 . Who has been elected as Chairman of International Chamber of Commerce ?

a) Ratan Tata

b) Anil Ambani

c) Sunil Mittal

d) Anup Zolta



Ans : (C)

Description : The founder chairman of Bharti Enterprises Sunil Mittal was on 15 June 2016 elected as the chairman of the Paris-based International Chamber of Commerce (ICC). The voting for the election of chairman was held in Sao Paulo, Brazil. With this, he became the 51st chairman of the ICC and the third Indian business leader to be elected as the chief of the ICC in its near 100-year history.

4 . Government has approved which two circuits under Swadesh Darshan Scheme of the Union Ministry of Tourism ?

a) Ramayana and Krishna

b) Dwarka and Nageshwar

c) Kadapa and Tirupati

d) Non of these



Ans : (A)

Description : The Union Government has approved Ramayana and Krishna Circuits under Swadesh Darshan Scheme of the Union Ministry of Tourism. These two tourism circuits were approved in the first meeting of National Committee on Ramayan Circuit and National Committee on Krishna Circuit chaired by Union Tourism and Culture Minister Mahesh Sharma.

5 . Manimala Devi , who passed away recently was a famous _______ actress.

a) Marathi

b) Bengali

c) Tamil

d) Odia



Ans : (D)

Description : Manimala Devi, veteran Odia actress, passed away on 16 June 2016 following a prolonged illness at Bhubaneswar, Odisha. She was 86. Manimala ruled the Odia film industry in the 1960s as lead actress with her influential performances in various films.

6 . Which country has launched the most powerful nuclear icebreaker ?

a) USA

b) China

c) South Korea

d) Russia



Ans : (D)

Description : Russia on 16 June 2016 launched the new Project 22220 nuclear icebreaker dubbed ‘Arktika’. It was launched from the Baltic Shipyard in St. Petersburg – the second largest city of Russia. Project 22220 is the world’s largest and most powerful vessel of its kind and it has been built at the Baltic Shipyard of the United Shipbuilding Corporation of Russia.

7 . Which state government has decided to use plastic waste, along with tar to build road ?

a) Odisha

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Punjab



Ans : (C)

Description : The Government of Maharashtra on 15 June 2016 decided to use plastic waste, along with tar, to build roads. The decision is aimed at improving the durability and longevity of asphalt roads and reducing soil pollution caused by plastic.

Daily GK Quiz Capsule Questions For 10th June , 2016 Pdf | 10th June Current Affairs Quiz

Posted by | Last Updated at 6:53 PM |
Check Out Daily GK Capsule Quiz Questions For 10th June , 2016 | 10th June Current Affairs Quiz . Important For SBI PO , IBPS PO , TMB Recruitment , UIIC Recruitment Exams and More .
Daily GK Capsule Quiz Questions For 10th June

1 . Which organisation has slashed the 2016 global growth forecast to 2.4%?

a) IMF

b) ADB

c) World Bank

d) BIS



Ans : (C)

Description : The World Bank Group President Jim Yong Kim has slashed the global growth forecast of 2016 by 0.5 % to 2.4 %. According to WB group, the world economy will grow at 2.4% in 2016 and at 2.8% in 2017. The cut in the forecast was due to advanced economies experiencing mediocre growth, while low commodity prices, weak global trade, and stilted capital flows also impacted. In January, the World Bank cut its forecast to 2.9 %, citing disappointing growth in major emerging market economies including China and Brazil.

2 . What is India's position as a largest oil customer all over the world?

a) 1st

b) 2nd

c) 3rd

d) 4th



Ans : (C)

Description : According to recently released BP Statistical Review of World Energy India has surpassed Japan to become the world’s third-largest oil consumer. With demand of 4.1 million barrels a day (bpd), India is the third-largest consumer behind the United States (19.39 million bpd) and China (11.96 million bpd). India accounted for 4.5% of world oil consumption in 2015 and its oil demand galloped 8.1% in 2015. India’s oil demand growth has surpassed China’s 6.3 per cent expansion.

3 . Which country has been ranked as the world's most peaceful country?

a) USA

b) Iceland

c) Switzerland

d) Germany



Ans : (B)

Description : India was ranked low at 141st place on a Global Peace Index (GPI) making it less peaceful than countries like Burundi, Serbia and Burkina Faso with violence taking a USD 680-billion toll on its economy in 2015. In a ranking of total 163 countries, compiled by global think tank Institute for Economics and Peace (IEP), Syria has been named as the least peaceful, followed by South Sudan, Iraq, Afghanistan and Somalia. Iceland was ranked as the world\'s most peaceful country, followed by Denmark and Austria.

4 . Which country has recently returned 200 cultural artifacts valued over USD100 million to India ?

a) USA

b) England

c) China

d) Srilanka



Ans : (A)

Description : The US government returned over 200 cultural artifacts valued over USD100 million to India at a ceremony in Washington attended by PM Narendra Modi. These artifacts returned included religious statues, bronzes and terra cotta pieces, some 2,000 years old that were looted from some of India’s most treasured religious sites.

5 . The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on which date?

a) June 4

b) June 5

c) June 6

d) June 7



Ans : (A)

Description : The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed every year on June 4 to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse. This day affirms the UN’s commitment to protect the rights of children.

6 . Which organisation has published Global Peace Index ?

a) CCEA

b) IMF

c) IEP

d) ISRD



Ans : (C)

Description : India was ranked low at 141st place on a Global Peace Index (GPI) making it less peaceful than countries like Burundi, Serbia and Burkina Faso with violence taking a USD 680-billion toll on its economy in 2015. In a ranking of total 163 countries, compiled by global think tank Institute for Economics and Peace (IEP), Syria has been named as the least peaceful, followed by South Sudan, Iraq, Afghanistan and Somalia. Iceland was ranked as the world\'s most peaceful country, followed by Denmark and Austria.

7 . Which country has topped the list of 2016 Malware Infection Index (MII) in the Asia-Pacific region ?

a) India

b) Pakistan

c) Srilanka

d) China



Ans : (B)

Description : Pakistan has topped the list of 19 countries figuring in the 2016 Malware Infection Index (MII) in the Asia-Pacific region. The index for the Asia-Pacific region was released by technology giant Microsoft in which India was placed at 8th position. The index identifies the key malware threats in the Asia-Pacific region and ranks markets in Asia-Pacific according to how much they are affected.

Daily GK Capsule Quiz Questions For 09th June , 2016 Pdf | 9th June Current Affairs Quiz

Posted by | Last Updated at 5:43 PM |
Check Out Daily GK Capsule Quiz Questions For 09th June , 2016 | 9th June Current Affairs Quiz . Important For SBI PO , IBPS PO , TMB Recruitment , UIIC Recruitment Exams and More .


Daily GK Capsule Quiz Questions For 09th June

1 . India and ADB recently Inked $120 million loan agreement to improve irrigation in which state ?
a) Punjab
b) Odisha
c) Chattisgarh
d) Haryana


Ans : (B)
Description : India has signed loan agreement of US 12 crore dollars with the Asian Development Bank (ADB) to improve irrigation and water management infrastructure in Odisha. The soft loan is the second tranche of a 157.5 million dollars financing facility under the Orissa Integrated Irrigated Agriculture and Water Management Investment Program. The programme aims to improve existing irrigation infrastructure, maintenance and operation and water use efficiency that will lead to higher agricultural productivity. The selected areas for the investment program are the Brahmani, Baitarani, Budhabalanga and Subarnarekha river basins and part of Mahanadi Delta.
2 . Who will receive the National Order of the Republic of Ivory Coast ?
a) Narendra Modi
b) Pranab Mukherjee
c) Sachin Tendulkar
d) Amitab Bachchan


Ans : (B)
Description : President Pranab Mukherjee will be presented National Order of the Republic of Ivory Coast, the highest award of the West African country where he will be on a two day visit starting June 14. It will be the first ever high level visit from India to Ivory Coast. Mukherjee has been invited by Ivory Coast President Alassane Ouattara. Mr. Mukherjee\'s visit to the nation is a part of his 6 days visit to Ghana, Cote d\'Ivoire and Namibia. During his trip, Mukherjee will be accompanied by a Minister of State, four Members of the Parliament, senior officials and a business delegation.
3 . _____ has become the first city in India to have its own ‘city animal’.
a) Bhubaneswar
b) Delhi
c) Guwahati
d) Bangalore


Ans : (C)
Description : Guwahati has become the first city in the country to have its own ‘city animal’ with Kamrup metropolitan district administration declaring Gangetic River Dolphin as its mascot. Gangetic River Dolphin is locally known as ‘Sihu’ which remains in the River Brahmaputra along Guwahati.
4 . Which country has become the first Asian country to eliminate mother to child HIV ?
a) India
b) China
c) Maldives
d) Thailand


Ans : (D)
Description : The World Health Organization (WHO) has announced that Thailand has become the first Asian country to eliminate mother-to-child HIV transmission. In this regard, Thailand’s Minister of Health was presented with the certificate of validation during a ceremony, which took place on the eve of the United Nations General Assembly (UNGA) High-Level Meeting on Ending AIDS in New York. The mother-to-child transmission of HIV in Thailand has been reduced to less than 2% and all pregnant women living with HIV have access to antiretroviral (ARV) therapy to reduce transmission of virus from mother to child during pergrency.
5 . Government has decided to form a new reserve battalion in the name of which warrior ?
a) Shahaji Raje Bhosale
b) Amoghavarsha
c) Mangal Pandey
d) Maharana Pratap


Ans : (D)
Description : Union Home Ministry has decided to form new reserve battalion will be raised and it will be named after Maharana Pratap. It will be called Maharana India Reserve Battalion. Union Home Minister Rajnath Singh announced it on the occasion of 475th birth anniversary of Maharana Pratap in Gogunda in Udaipur district. He also unveiled statue of Maharana Pratap in the ceremony. Maharana Pratap .He was born in 1540 at Kumbhalgarh Fort, Rajasthan. He was the eldest son of Maharani Jaiwanta Bai and Udai Singh II, founder of Udaipur.
6 . Which city will host 2016 Junior hockey World Cup ?
a) Cuttuck
b) Lucknow
c) Mumbai
d) Kolkata


Ans : (B)
Description : The Lucknow city of Uttar Pradesh is going to host the 2016 Junior Men’s hockey World Cup. Announcement in this regard was made by the International Hockey Federation (FIH). The Junior hockey World Cup would be held from 8th to 18th December 2016. The eleven-day long event will feature 16 teams. They include defending champions Germany, Australia, Argentina, Belgium, Austria, Canada, Egypt, India, England, Japan, Korea, South Africa, Netherlands, New Zealand, Pakistan and Spain.
7 . The World Oceans Day was observed globally on which date?
a) June 6
b) June 7
c) June 8
d) June 5


Ans : (C)
Description : The World Oceans Day was observed globally on 8 June 2016 with the theme Healthy oceans, healthy planet. The main focus of this year\'s theme is on curbing the plastic pollution. In 2008, the United Nations General Assembly through its resolution 63/111decided that, as from 2009, 8 June would be designated by the United Nations as the World Oceans Day.\r\n

Daily GK Quiz Update - 05 June 2016 | 05th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO

Posted by | Last Updated at 11:24 PM |
Check Out the Daily GK Quiz Update - 05 June 2016 | 05th June Current Affairs Quiz Pdf - SBI PO - IBPS PO . You Can Download The Quiz In Pdf Also , Share With Your Friends On facebook and Help them !



Daily GK Quiz Update - 05 June 2016 | 05th June Current Affairs Quiz

1 . Which state government has launched Asia's first ‘Gyps Vulture Reintroduction Programme’ ?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Odisha

d) Haryana



Ans : (D)

Description : Haryana Government has launched Asia’s first ‘Gyps Vulture Reintroduction Programme’ at the Jatayu Conservation Breeding Centre at Pinjore. It was launched by state Chief Minister Manohar Lal by releasing 2 captive bred Himalayan Griffons vultures in the pre-release aviaries close to the breeding centre at Pinjore. The vultures were released as part of the soft release or reintroduction programme, in a pre-release aviary where they would have an unobstructive view of the surrounding.

2 . Who has received RBI's approval to start an online bidding platform for Sovereign Gold Bond scheme ?

a) BSE

b) Sensex

c) SEBI

d) NSE



Ans : (A)

Description : BSE, Asia’s oldest bourse, has received the Reserve Bank approval to start an online bidding platform for Sovereign Gold Bond scheme. This bidding platform is part of the iBBS (Internet-based Book Building System) — exchange’s existing web-based online bidding platform for IPO, Offer for Sale, and offer to buy issues.

3 . Muhammad Ali , who recently passed away was famous for which sport ?

a) Hockey

b) Football

c) Boxing

d) Weight lifting



Ans : (C)

Description : American boxing icon Muhammad Ali passed away after 32-year battle with Parkinson’s disease in Phoenix, Arizona. He was 74. He was former three times world heavyweight champion (1964, 1974 and 1978) who had record-setting boxing career, which had made him one of the best-known figures of the 20th century. He was also known globally for his civil rights activism.

4 . Which country has recently joined the global terror database maintained by the Terrorist Screening Center (TSC) of United States?

a) China

b) Russia

c) Japan

d) India



Ans : (D)

Description : India has recently signed the pact with United States (US) to join the global terror database maintained by the Terrorist Screening Center (TSC) of US. As per this pact, India and the US will give each other access to terrorism screening information through designated contact points, subject to domestic laws and regulations. Initially, the proposal was made by the U.S. in 2012 but had made no progress due to objection of Indian security agencies. The TSC has details of 11,000 suspects on its database including nationality, date of birth, photos, finger prints and passport number.

5 . Who has become the first Indian woman to be nominated for International Olympic Committee ?

a) Nita Ambani

b) Sushma Swaraj

c) MC Marry Com

d) Priyanka Chopra



Ans : (A)

Description : Reliance Foundation’s Founder and Chairperson Nita Ambani has just been nominated as a member by the International Olympic Committee.She will become the first Indian woman ever to be recommended for the esteemed position.

6 . What is India's rank on Good Country Index 2015 ?

a) 65

b) 70

c) 88

d) 96



Ans : (B)

Description : According to the \'Good Country\' 2015 index which seeks to measure how countries contribute to the global good , India ranked 70. The list has been topped by Sweden as the best country in the world when it comes to serving the interests of its people and contributing to the common good of humanity. The report ranked a total of 163 countries taking 35 different UN and World Bank indices into account, including global contributions to science, culture, peace and security, climate change and health and equality. India’s best ranking (27th) was in ‘international peace and security’ parameter of index and was the worst (124th) in ‘prosperity and equality’.

7 . Which Indian banker has conferred with the 2016 Green Economy Visionary Award ?

a) R Seetharaman

b) Arundhati Bhattacharya

c) Chanda Kochhar

d) Renu Sud Karnad



Ans : (A)

Description : A Qatar-based Indian banker Dr. R Seetharaman has been awarded with the 2016 ‘Green Economy Visionary award’. He has been awarded with this award for his contribution in environment-friendly activities and thereby promoting green economy for nearly two decades. He received the award from Mohammed Jarrah Al-Sabah, Chairman of Union of Arab Banks at the 2016 Union of Arab Banks (UAB) International Banking Summit held in Rome.

Daily GK Quiz Questions - Current Affairs Quiz 31 May 2016 - SBI PO - IBPS PO Exams

Posted by | Last Updated at 12:11 PM |
Check Out Daily GK Capsule For May 31 , 2016 . We have provided answers with descriptions , Keep Visiting Us and Share this On Facebook With Your Friends and Help us Reach More Aspirants


General Awareness Daily Quiz May 31 , 2016

1 . Now the official website of Prime Minister's office can be accessed in how many regional languages ?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6


Ans : (D)


Description : Going multilingual, the official website of Prime Minister Narendra Modi\'s Office is now available in six major regional languages, including Gujarati, Marathi, Malayalam and Bengali, as part of efforts to reach out to people across the country. The websites, launched by External Affair Minister Sushma Swaraj, also include Tamil and Telugu versions as earlier it was available in English and Hindi.

2 . The International Day of United Nations Peacekeepers was observed on which date ?

a) May 27

b) May 28

c) May 29

d) May 30


Ans : (C)


Description : The International Day of United Nations Peacekeepers 2016 was observed on 29 May 2016 with the theme Honouring Our Heroes. The day offers a chance to pay tribute to the Blue Helmets’ invaluable contribution to the work of the Organization and to honour more than 3400 peacekeepers who have lost their lives serving under the UN flag since 1948, including 128 in 2015.

3 . Which IT major will purchase the financial technology firm Target Group to boost its platform business process as a service offering in the banking sector?

a) Tech Mahindra

b) Tata Consultancy Services

c) Accenture

d) IBM


Ans : (A)


Description : Tech Mahindra has indicated it will buy financial technology firm Target Group to boost its platform business process as a service offering in the banking sector in a deal valued at more than 112 million pounds.

4 . What is the name of the first inflatable room attached to the International Space Station by NASA ?

a) SAFEX

b) GALAXIOUS

c) ROOF-188

d) BEAM


Ans : (D)


Description : The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has successfully deployed the first experimental inflatable room attached to the International Space Station (ISS). The experimental inflatable room dubbed as BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) was deployed after it was successfully expanded and pressurized.

5 . Union government has planned to sell off how many ITDC hotels ?

a) 12

b) 13

c) 14

d) 15


Ans : (C)


Description : According to the Union tourism and culture minister Mahesh Sharma, 14 out of 16 loss making hotels owned by state-run ITDC will be sold off. For these hotels, the process to privatize them has already started, which will improve the financial health of India Tourism Development Corporation (ITDC).

6 . According to the data released by World Steel Association what is India's position among the top 10 steel importers in 2015 ?

a) 5

b) 7

c) 8

d) 10


Ans : (D)


Description : India, the world\'s third largest steel producer, was among the top 10 importers of the alloy last year, according to the latest data by the global industry body World Steel Association (WSA). India imported 13.3 million tonnes (MT) of the metal in 2015 and was just a notch up from China, which imported 13.2 MT of steel during the same period. According to the WSA data, European Union as a bloc imported 37.7 MT of steel last year, which was followed by the US (36.5 MT), Germany (24.8 MT), South Korea (21.7 MT), Italy (19.9 MT), Turkey (18.6 MT), Vietnam (16.3 MT), Thailand (14.6 MT), France (13.7 MT) and India (13.3 MT).

7 . Which state government has recently launched the state-wide campaigns against malnutrition ?

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Madhya Pradesh

d) Tamilnadu


Ans : (B)


Description : Chief Minister of Gujrat, Anandiben Patel has launched two state-wide campaigns against malnutrition at Ahwa town in Dangs district. As part of Bal Amritam\' and Mission Shakti\' campaigns, iron-rich supplementary food would be provided to children and women, whether they live in towns or remote forested areas.

10 General Awareness Quiz Questions For SBI PO - IBPS Exams - 30 May 2016

Posted by | Last Updated at 9:35 PM |
Check Out today's 10 General Awareness Quiz Questions For SBI PO - IBPS Exams - 30 May 2016 . Post your Answers In Comments Below , We have Updated the Answers , Keep visiting us and Share With Your Friends !


10 General Awareness Quiz Questions For SBI PO - IBPS Exams


1. Which corporate patriarch known as Mahatma passed away on April 17, 2016?

a. Satyanand Munjal 
b.Ratan Tata
c. Adi Godrej 
d. None of these

2. Which country celebrated its Independence Day on April 18, 2016?
a. Zimbabwe 
b. Zaire
c. Zambia 
d. None of these

3. Nepal has just got its first woman President and Speaker. Which other post also had its first female head?
a. Chief Comptroller Accounts 
b. Attorney General
c. Prime Minister 
d. Chief Justice

4. Supernova iron has been found on which planet or satellite’s surface?
a. Moon 
b. Io 
c. Ganymede 
d. Jupiter

5. Which Indian origin CEO has been appointed on the Commission on Enhancing National Cyber Security Panel?
a. Ratan Tata 
b. Sunil Bharati Mittal
c. Ajay Banga 
d. Adi Godrej

6. The Union government has appointed whom as the new Chairperson of National Monuments Authority (NMA)?
a. Susmita Pande 
b. Himanshu Prabha Ray
c. Ira Pande 
d. Pankaj Abrol

7. Which famous author and poet was selected for the Saraswati Samman for 2015?
a. Padma Sachdev 
b. Shobha De
c. Eunice De Souza 
d. None of these

8. Which Indian tennis star has been conferred with Padma Bhushan on April 12, 2016?
a. Sania Mirza 
b. Leander Paes
c. Mahesh Bhupathi 
d. Vijay Amritraj

9. Which of the following festivals in India is/are associated with onset of harvest season?
a. Bahag Bihu 
b. Vishu
c. Puthandu 
d. All of these

10. Which of the following is the correct explanation with respect to Petrifaction?
a. Process of fossilisation in which dissolved minerals replace organic matter.
b. Process of accumulation of toxic substances along the food chain.
c. Process of removal of toxic substances through use of bacteria.
d. Process of rearing earthworms.

Daily GK Quiz - May 07 2016 - Daily Quiz Questions 7th May SBI Clerks , IBPS PO Exams

Posted by | Last Updated at 1:41 PM |
Check Out Daily GK Quiz Questions And Answers In English - May 7th 2016 - Daily Quiz Questions 7th May 2016 SBI Clerks , IBPS PO Exams. Share This On Your Facebook and Help Us Update More Materials and GK Quiz .


1 . With which country , India has signed the agreement for Information communication technology ?

a) China

b) Qatar

c) France

d) Srilanka


Ans : (B)


Description : The Union Cabinet has apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) for promoting bilateral cooperation in the field of Information Communication Technology (ICT).

2 . Which committee submitted report on Yoga Education in universities ?

a) RM Lodha

b) H R Nagendra

c) Baivab sharma

d) CG Kedia


Ans : (B)


Description : The Union Government has announced that the H.R. Nagendra Committee on Yoga Education in Universities has recommended 7 programmes for implementation in universities on 5 May 2016.The Union Government on 15 January 2016 had constituted a committee on yoga education in universities. The committee was headed by Professor H.R. Nagendra, Chancellor, Swami Vivekananda Yoga Anusandhana, Samsthana, Bengaluru. The committee had submitted its report on 19 April 2016.

3 . Who has won the 2016 Commonwealth Short Story Prize for Asia Region ?

a) Parashar Kulkarni

b) Sumit Ray

c) Kritika Pandey

d) Vinayak Varma


Ans : (A)


Description : Indian Parashar Kulkarni in the first week of May 2016 won the Commonwealth Short Story Prize for 2016, for the Asia region. He was awarded for his politically grounded unpublished short fiction \'Cow and Company\'.The story \'Cow and Company\' narrates the story of four men in search of a cow. The story manages to keep the reader engaged through twists and turns show the connections between culture and commercial interests.

4 . Which Indian bank has become the first financial institution in the country to tie up with the New Development Bank ?

a) HDFC

b) ICICI

c) Axis

d) IDBI


Ans : (B)


Description : The largest private sector bank of India, ICICI bank has become the first financial institution in the country to tie up with the New Development Bank to explore opportunities around bond issuance, co-financing, treasury management and human resources.The decision to consider each other as preferred partner to work in the aforementioned areas has been taken by the head of New Development Bank, Mr. K V Kamath.

5 . Which PSU bank has recently launched card-less payment solution for offline transactions ?

a) UCO bank

b) State bank of India

c) Union bank of India

d) Allahabad bank


Ans : (B)


Description : The country\'s largest bank, State Bank Of India has launched a mobile payment solution that will enable customers to make digital payments at offline stores by scanning a QR (quick response) code on their smartphones at merchant outlets. Private lenders ICICI Bank and Axis Bank have already introduced the mVisa application for their customers.

6 . Who is the new Chief of Bureau of Civil Aviation Security ?

a) Kumar Rajesh Chandra

b) G S Malhi

c) R.K.Mathur

d) Non of the above


Ans : (A)


Description : Senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra on 5 May 2016 was appointed the Chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).The Appointments Committee of the Cabinet has approved the name of Chandra for appointment to the post of Director General (formerly known as Commissioner of Security (Civil Aviation) in the Bureau of Civil Aviation Security.

7 . World’s largest unmanned surface vessel has been tested by which country ?

a) USA

b) China

c) India

d) Japan


Ans : (A)


Description : United States of America (US) Navy has tested the world’s largest unmanned surface vessel named Sea Hunter in San Diego.

Daily GK Quiz - April 15 2016 - Daily Quiz Questions 15th April SBI Clerks , IBPS PO Exams

Posted by | Last Updated at 2:38 PM |
Check Out Daily GK Quiz - April 15 2016 - Daily Quiz Questions 4th Feb 2016 SBI Clerks , IBPS PO Exams. Share This On Your Facebook and Help Us Update More Materials and GK Quiz .

1 . Which state has become the first state in India to enact a law against social boycott ?

a) Haryana

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Maharashtra


Ans : (D)


Description : Maharashtra Legislative Assembly on 13 April 2016 unanimously approved the Prohibition of Social Boycott Bill, 2016. The bill seeks to crack down on extra-judicial bodies like caste and community panchayats. The bill will be sent for Governor\'s assent to enact the Law.Maharashtra will be the first state in the country to enact a law against social boycott.

2 . Which country was the world’s largest remittance recipient in 2015 ?

a) China

b) India

c) USA

d) France


Ans : (B)


Description : As per recently report of World Bank, India remained the world’s largest remittance recipient in 2015.It was revealed by the World Bank’s annual report Migration and Development Brief. In 2015, India attracted about 69 billion US dollars in remittances, down from 70 billion in 2014.

3 . Who has launched “Unified Payments Interface (UPI)” to revolutionise mobile payment system in the country ?

a) Finance Ministry

b) SBI

c) CERA

d) NPCI


Ans : (D)


Description : The National Payments Corporation of India (NPCI) has launched “Unified Payments Interface (UPI)” to revolutionise mobile payment system in the country.It was launched by the Reserve Bank of India (RBI) Governor Raghuram Rajan. 29 banks have agreed to join the platform.

4 . Akash missile System was successfully test fired from which place ?

a) Chandipur

b) Vishakhapatnam

c) Porbandar

d) Panaji


Ans : (A)


Description : Indigenously developed surface-to-air supersonic Akash missile System was successfully test fired from complex-3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipuri in Odisha.Two rounds of Akash missiles were fired against Pilot less target aircraft (PTA) Lakshya, Unmanned Aerial Vehicle (UAV) Banshee and Para-barrel. It successfully destroyed the targets coordinated by the user, demonstrating its ‘killing’ efficiency

5 . PM Narendra Modi launched 'Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan' in which state ?

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Gujarat

d) Madhya Pradesh


Ans : (D)


Description : PM Narendra Modi on 14 April 2016 launched \'Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan\' at Mhow, Madhya Pradesh. The Abhiyan (campaign) was launched on the 125th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar at his birthplace to strengthen Panchayati Raj in villages and ensure social harmony in villages.The campaign also seeks to promote rural development and foster farmers’ welfare and livelihoods to poor.

6 . Which Married couple will serve as brand ambassadors of Andhra Pradesh tourism ?

a) Abhishek Bachchan & Aishwarya rai Bachchan

b) Ajay Devgan & Kajol

c) Saharukh Khan & Gauri khan

d) Dharmendra & Hema Malini


Ans : (B)


Description : Leading actor Ajay Devgn and his actress wife Kajol will serve as brand ambassadors of Andhra Pradesh tourism

7 . How many members are there in International Monetary Fund ?

a) 187

b) 188

c) 189

d) 190


Ans : (C)


Description : The Republic of Nauru, a tiny South Pacific island nation in Pacific Ocean became the 189th member of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank i.e. Bretton-Woods institutions. So total 189 members are in International Monetary Fund.