Showing posts with label Exam Questions. Show all posts
Showing posts with label Exam Questions. Show all posts

[PDF] Download CDS 1 2016 Question Paper General Studies - Maths & English With Solutions/Key Free

Posted by | Last Updated at 12:30 PM |
CDS 1 2016 exam was conducted by UPSC on 14th Feb 2016. We have bought fro you the CDS Exam 1 Question Paper With Solutions Of General Studies . We Will Update More Question Papers In upcoming days . 

Combined Defence Services Examination (I) 2017 is Conducted by: Union Public Service Commission (UPSC) . The Courses offered: Indian Military Academy, Dehradun, Indian Naval Academy, Ezhimala, Air Force Academy, Hyderabad—(Pre-Flying) Training Course, Officers’ Training Academy, Chennai—106th SSC Course (for Men) and Officers Training Academy, Chennai—20th SSC Women (Non-Technical) Course .
Level of Examination – Open Competitive examination

Mode of Selection– Written examination, Personality Test/interview and medical 
examination

[PDF] Download CDS 1 2016 Question Paper General Studies


UPSC CDS 2016 Exam Pattern


Indian Military Academy IMA/ Naval Academy/Air Force AcademyEnglish Objective100 Marks
General Knowledge
Elementary Mathematics
Officer TrainingEnglish Objective100 Marks
General Knowledge
IMA NA AFA SSB Interviews OTA300 Marks
200 Marks
CDS Age Limit 2016

 19 to 22 years – Naval Academy
19 to 23 years – Air Force Academy
19 to 24 years – Indian Military Academy
19 to 25 years- Officers Training Academy
Candidates are required to practice the question from cds exam daily to succeed during cds exam in 2016. Candidates can also join the best cds coaching here which is fully online.


CDS 1 2016 question paper is very useful to candidates as those who never appeared or will be appearing in CDS Exam in 2016 and 2017. They will easily get an idea as to what kind of question they will face during CDS written exam and how to prepare for it. We suggest that from proper time limit try to solve CDS previous year question papers in PDF of English, Mathematics, General Knowledge. Sometimes what happen that one or two questions come repeatedly that will save your time. CDS question papers are given in series like A, B, C, D.

Download Question Paper Below 




[PDF] Download Postal Asst./Sorting Asst. Exam Previous Question Paper - May 2007 [Kerala]/2010 Assam Postal Circle

Posted by | Last Updated at 11:17 PM |
On our reader's request, We are providing postal assistant question paper free download with answer key. You should prepare them before attending an upcoming exam, it will help you gain confidence and also get knowledge on the pattern or format of the question paper. We will be providing free download postal assistant exam model papers, post office questions & answers 2013 postal exam answers key 2013, postal exam questions and answers pdf also. So be sure to check our site and Don't miss our updates 


free download postal assistant exam model papers



Here are some of the questions asked in the previous postal assistant exams :


PART I : ENGLISH


(For questions 1 to 5 : Find the one that best fits in the black space)


1. The traders assured the government that .......................................the


prices by five percent.


(a) they would reduce


(b) there would be reduction


(c) they reducing


(d) their reduction


2. The Supreme Court .....................................banks employing musclemen


for making recoveries


(a) came down heavily on


(b) came on heavily down


(c) down came on heavily


(d) on heavily came down


3. Development of public infrastructure................................monopoly of the


public sector


(a) no longer


(b) is no longer the


(c) the longer is not



(d) is longer the


4. Forty-five minutes after the kids..................................................their cruise


in the reservoir tragedy struck


(a) embarked into


(b) embarked at


(c) embarked on


(d) embarked up


5. ........................................................decades of hiccups, the Tehri Dam


project was dedicated to the nation.


(a) Overcame


(b) Overcome


(c) Overcoming



(d) To be overcome


PART II : MATHEMATICS


11. Find out a simpler form of 48/72


(a) 3⁄4


(b) 2/4


(c) 2/3


(d) 2/5


12. The length of a hall is 20 feet and the width 12 feet. Find out the cost of a wall-to-wall carpet for this hall at the cost of Rs.5 per square feet.



(a) Rs.2400


(b) Rs.1200


(c) Rs.600


(d) None of the above.


13. Two successive discounts of 10% and 30% is equivalent to a single discount of


(a) 37%


(b) 28%


(c) 40%


(d) None of the above


14. The surfare area of a cube is 96 cm2 . What is its volume?


(a) 96 cm3


(b) 64 cm3


(c) 121 cm3


(d) None of these


15. The ratio of the monthly income to the savings of a family is 9:2. If the monthly income of the family is Rs.2700, what is the monthly expenditure?


(a) Rs.600


(b) Rs.1800


(c) Rs.2100



(d) None of the above.


You can download the full question paper of PA - Postal Assistant Exam from the Link Below with Solution to postal exam question paper





[5th Jan] LIC AAO Previous Years Questions - Quantitative Aptitude Questions Asked In LIC AAO

Posted by | Last Updated at 9:15 PM |
Check Out Some Quantitative Aptitude Questions Asked In Previous LIC AAO Exams . If you Find This Useful , Please Share It With Your Friends On Facebook & Other Social Sharing Sites !
We Will Share More Questions related to LIC AAO Exams in Upcoming Days , So Keep Visiting Our Site For More ..

 Quantitative Aptitude Questions Asked In LIC AAO

1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
(1) 4236
(2) 4306
(3) 4336
(4) 5336
2. If 1.5 x= 0.04 y, then the value of (y-x) (y+x) is:
(1) 730/77
(2) 73/77
(3) 7.3/77
(4) 703/77
3. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and Rs. 6.00 for each km if he drives his own car. If in one week he claimed Rs. 595 for traveling km. How many kms did he travel by taxi ?
(1) 55
(2) 65
(3) 62
(4) 70
4. The square root of 3 + √5 is :
(1) √3 /2 + 1/√2
(2) √3 /2 - 1/√2
(3) √5 /2 - 1/√2
(4) √(5/2) + √(1/2)
5. The mean temperature of Monday to Wednesday was 370C and of Tuesday to Thursday was 340C, if the temperature on Thursday was 4/5th that of Monday, then what was the temperature on Thursday?
(1) 36.50C
(2) 360C
(3) 35.50C
(4) 340C
6. A certain number of two digits is three times the sum of its digits. If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is:
(1) 72
(2) 32
(3) 27
(4) 23
7. Three years ago the average age of A and B was 18 years. While C joining them now, the average becomes 22 years. How old (in years) is C now?
(1) 24
(2) 27
(3) 28
(4) 30
8. If 2^(2x-1) = 8^(3-x), then the value of x is :
(1) -1
(2) -2
(3) 2
(4) 3

9. A man's basic pay for a 40 hours' week is Rs. 200. Overtimes is paid at 25% above the basic rate. In a certain week, he worked overtime and his total was Rs. 300. He therefore, worked for a total of (in hours):
(1) 52
(2) 56
(3) 58
(4) 62

10. On a Rs. 10, 000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%,10% and 30% and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rupees):
(1) 200
(2) 255
(3) 400
(4) 433
11. Rs. 600 are divided among A, B, C so that Rs. 40 more than 2/5 th of A's share, Rs. 20 more that 2/7 th of B's share and Rs. 10 more than 9/17 th of C's may all be equal. What is A's share (in Rupees) ?
(1) 150
(2) 170
(3) 200
(4) 280

12. A, B, C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year was:
(1) 5 : 6 : 10
(2) 6 : 5 :10
(3) 10 : 5 : 6
(4) 4 : 3 : 5

13. If 9 men working 71/2 hours a day can finish a piece of work in 20 days, then how many days will be taken by 12 men, working 6 hours a day to finish the work? It is being given that 2 men of latter type work as much as 3 men of the former type?

(1) 91/2
(2) 11
(3) 121/2
(4) 13

14. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the cistern is:

(1) 12
(2) 14
(3) 16
(4) 18

15. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m  respectively, what is the speed (in kmph) of the train C? 

(1) 111
(2) 123
(3) 127
(4) 129
16. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:
(1) 8
(2) 10
(3) 4
(4) 6

17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at 18% profit is:

(1) 560
(2) 600
(3) 400
(4) 640

18. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070 after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is :

(1) 8800
(2) 8890
(3) 8920
(4) 9040

19. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(1) 1/2
(2) 2/3
(3) 3/4
(4) 3/5

20. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of 46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(1) 11
(2) 13
(3) 15
(4) 17

Post Your Answers In Comments Below , We Will Update Answers Tomorrow !

LIC AAO Exam Syllabus 2016-17 - LIC AAO 2016 Exam Pattern Pdf - Admit Card Details

Posted by | Last Updated at 1:39 PM |
Life Insurance Corporation of India (LIC) has invited Online Applications from eligible Indian Citizens for appointment to the post of Assistant Administrative Officer (Generalist). The Online Application Submission closes On Jan 5th , 2016 .
Download of Call Letter for this Examination will begin from Last week of February 2016 . The Dates of Online Examination (Tentative) 05th, 06th , 13th March 2016.


Selection will be made on the basis of performance in the on-line Examination followed by a personal interview of short listed candidates and subsequent Pre-Recruitment Medical Examination. 


Section
Questions
No. of Questions
Maximum Marks
Time limit
No.
1
Reasoning Ability
30
90
120 Minutes (Composite)
2
Quantitative Aptitude
30
90
3
General Knowledge, Current Affairs
30
60
4
Computer Knowledge
30
60
5
English Language with Special emphasis on Grammar, Vocabulary and Comprehension
40
.......

Total
160
300


Here is the Syllabus For LIC AAO 2016 In Detail :

1. Quantitative Aptitude
Questions are asked mainly from the following topics/subtopics 
Number System
HCF, LCM
Simplification
Decimal Fractions
Ratio and Proportions
Unitary Method, Percentage
Time and Distance
Time and Work
Profit and Loss
Average
Simple and Compound Interest
Mensuration (2D and 3D)
Algebra
Data Interpretation are some related topics.

2. Reasoning Ability
Questions are asked mainly from the following topics/subtopics
          
Verbal Reasoning:
Number Series
Alphabet Series
Test Of Direction Sense
Coding­Decoding
Number Ranking
Arithmetical Reasoning
Problem On Age Calculation
Blood Relations, Analogy
Decision Making
Non­Verbal:

Non Verbal Reasoning :
Mirror Images
Cubes and Dice
Grouping Identical Figures
Embedded Figures etc. are some related topics.

3. English
Questions are asked mainly from the following topics/subtopics
 English Vocabulary               
     Synonyms          
     Antonyms          
     Analogies               
     Spelling Mistakes          
English Proficiency               
     Idioms and Phrases          
     One Word Subsitution     
     Sentence Formation          
     Sentence Completion     
     Sentence Improvement     
     Sentence Reconstruction     
     Rearrangement of  Words In Sentence
     Rearrangement of Sentence In Paragrph
     Paragraph Formation     
     Paragraph Completion     
     Fill in The Blanks          
     Cloze Tests          
English Usage Errors          
     Common Errors          
     Spotting Errors          
     Inappropriate Usage of Words     
     Sentence Correction     
     English Comprehension       

4. General Knowledge and Current Affairs
Current Affairs (National and International)
Major Financial / Economic News
Budget and Five Year Plans
Sports, Books and Authors
Awards and Honors, Science – Inventions and Discoveries
Abbreviations, Important Days
International and National Organizations are some related topics. 
       
5. Computer Knowledge 
History of Computer Development. 
Types of Computer and basics. 
Shortcut keys. 
Hardware. 
Software.
Network. 
Internet etc.


LIC AAO doesnt have a fixed syllabus to follow , but these section will help you prepare for LIC AAO 2016 . Question from previous years were asked on these topics . 

30 Important Marketing Abbreviations For Bank Exams - Pdf Download 2015

Posted by | Last Updated at 12:28 PM |
Hi, Have A Look At List Of Important 30 Important Abbreviations Asked In Banking Exams In Marketing Section.




Here are 20 Important Marketing Abbreviations : 
1. ABM: Account Based marketing 
2. Ad: Advertising 
3. AIM: Alternative Investment Market 
4. B2B: Business to Business 
5. BDI: Brand Development Index 
6. BEP: Break Even Point 
7. BI: Business Intelligence 
8. CDI: Category Development Index 
9. CLS: Costumer Location System 
10. CLV: Customer Lifetime Value 
11. CMS: Content Management System 
12. CPC: Cost Per Click 
13. CPL: Cost Per Lead 
14. CPS: Cost Per Sale 
15. CR: Concession Rate 
16. CRM: Content Relationship Management 
17. CRM: Customer Relationship Management 
18. CTR: Click through rate 
19. DM: Digital Marketing
20. DM: Direct Mail

[Updated : 03 Dec , 2015]
21. DRA: Direct Response Advertising 
22. eCommerce: Electronic Commerce 
23. EM: Email 
24. EOQ: Economic Order quality. 
25. F500: Fortune 500 
26. FDI: Foreign Direct Investment 
27. GRS: Gross rating Point 
28. IDRA: Industries Development and Regulation Act 
29. IMF: International Monetary Fund 
30. LTV: Life Time Value

We will post daily updates on all exam quiz and success tips, Dont Forget to Send your Interview Experiences and Tips/Suggestions to dailygkcapsule@gmail.com

Incoming Search terms :
marketing abbreviations list,marketing abbreviations pdf,abbreviations marketing terms
marketing management abbreviations,marketing abbreviations for bank exam

IBPS Previous Papers Quantitative Aptitude Questions - IBPS PO Prelims Exam 2015 Pdf

Posted by | Last Updated at 9:43 PM |
Here are some of the questions asked in previous years exams of IBPS , Solve them and post answers in comments . We will update answers tomorrow . Keep trying, Keep Learning With DailyGkCapsule !


IBPS Previous Papers Quantitative Aptitude Questions - IBPS PO Prelims Exam 2015 Pdf



1.Find the average of 38,64,27,76 & 40 .
a) 54 b) 49 c) 78 d) 45

2.Find the average of 8,16,9,24,36,7,71 & 37 .
a) 62 b) 46 c) 36 d) 52

3.Find the average of 1 ½,2 ¾, & 3 2/5 .
a) 147/30 b) 119/30 c) 151/60 d) 51/20

4.find the average of 2/3,2 ½.,3 & 4 ¾.
a) 2 25/48 b) 4 3/16 c) 2 17/24 d) 2 35/48

5.Average of quantities is 22 and average of 36 quantities is 25. What is the average of all the 50 quantities?
a) 28.32 b) 23.16 c) 24.16 d) 22.08

6.The average of 42 observations is 36 and average of 18 observations is 24. What is the a average of all the 60 observations?
a) 28.5 b) 37.6 c) 32.4 d) 21.52

7.Average marks of a candidate in 6 subjects are 52.His marks in 5 subjects are 6o,48,36,55 and 51.Find his marks in the 6th subject.
a) 12 b) 48 c) 62 d) data inadequate

8)The average marks of five friends in english are 61.Four of them got 48,72,59 &38.Find the marks of the fifth friend ?
a) 18 b) 88 c) 84 d) 66

9. The average marks obtained by Raghu in hindi & science were 30 less than his marks in hindi .he got 62 marks in science .Find his marks in hindi ?
a) 122 b) 120 c) 124 d) 102

10.The average marks obtainedby Ramesh in hindi ,English&science were 15 more than his marks in English .he got a total of 102 marks in hindi &science .How many marks did he get in English?
a) 26.5 b) 29 c) 30.5 d) 28.5

[Reasoning] Important Ranking Test - Previous Years Asked Questions In Bank PO Exams Pdf

Posted by | Last Updated at 9:52 AM |
Important Ranking Test - Previous Years Asked Questions

Ranking Test Is an important concept and easy to score marks by following some simple tricks. Here are some of the questions asked in previous years PO Level Exams . We Will Keep On Updating This Page With More Questions, Pls Share this page and Post your answers in comment section below .

Mohan and Suresh study in the same class. Mohan has secured more marks than Suresh in the terminal examination. Suresh's rank is seventh from top among all the students in the class. Which of the following is definitely true? [Canara Bank PO Exam (09.02.2003)]

1. Mohan stood first in the terminal examination
2. There is at least one student between Mohan and Suresh in the rank list
3. There are at the most five students between Mohan and Suresh in the rank list\
4. Suresh is five ranks lower than Mohan in the rank list
5. None of these



In a row of girls facing North, Rinky is 10th to the left to Pinky who is 21st from the right end. If Minky who is 17th from the left end is 4th to the right of Rinky. How many girls  are there in the row? [Syndicate Bank PO Exam(10.10.2004)
]
1. Data inadequate
2. 44
3. 37
4. 43
5. None of these

In a row of 40 girls, when Kamal was shifted to her left by 4 places her number from the left end of the row became 10. What was the number of Sujata from the right end of the row if Sujata was three places to the right of Kamal's original position?

1. 22
2. 26
3. 25
4. 23
5. None of these

Akshay is 16th from the left end in the row of boys and Vijay is 18th from the right end. Avinash is 11th from Akshay towards the right end and 3rd from Vijay towards the right end. How many boys are there in the row? [Syndicate Bank PO Exam(10.10.2004) ]

1. Data inadequate
2. 42
3. 40
4. 48
5. None of these

In a row of thirty boys, R is fourth from the right end and W is tenth from the left end. How many boys are there between R and W? [Indian Overseas Bank PO Exam(05.04.2009)]
1. 15
2. 16
3. 17
4. Data inadequate
5. None of these

4 - 5( Answer is 41) , 5 - 2

10 Multiple Choice Questions(MCQ's) On Marketing For Bank Exams- April 2 , 2015

Posted by | Last Updated at 10:28 AM |
10 Multiple Choice Questions(MCQ's) bank PO
1. Which of the following information forms available to the marketing manager can usually be accessed more quickly and cheaply than other information sources?
a. Marketing intelligence
b. Marketing research
c. Customer profiles
d. Internal databases

2. All of the following are considered to be drawbacks of local marketing EXCEPT:
a. it can drive up manufacturing and marketing costs by reducing economies of scale.
b. it can create logistical problems when the company tries to meet varied requirements.
c. it can attract unwanted competition.
d. it can dilute the brand's overall image.

3. The biggest or greatest amount of involvement in a foreign market comes through which of the following?
a. Exporting
b. Joint venturing
c. Licensing
d. Direct investment



4. ________________ has contractual authority to sell a manufacturer's entire output.
a. Selling agents
b. Rack jobbers
c. Manufacturer's agents
d. Purchasing agents

5. Sellers that handle their own exports are engaged in:
a. direct exporting.
b. indirect exporting.
c. licensing.
d. contract manufacturing.

6. Using a successful brand name to introduce additional items in a given product category under the same brand name (such as new flavors, forms, colors, added ingredients, or package sizes) is called a(n):
a. line extension.
b. brand extension.
c. multibranding.
d. new brands.

7. Google, Infoseek, and Excite are all called:
a. browsers.
b. Webcasters.
c. search engines.
d. software.

8. Wal-Mart owned Sam's club is an example of a retail form called a(n):
a. factory outlet.
b. super specialty store.
c. seconds store.
d. warehouse club.

9. ______________ is the general term for a buying and selling process that is supported by electronic means.
a. Internet commerce
b. Web commerce
c. Computer commerce
d. Electronic commerce

10. ________________ consists of dividing a market into distinct groups of buyers on the basis of needs, characteristics, or behavior who might require separate products or marketing mixes.
a. Product differentiation
b. Market segmentation
c. Market targeting
d. Market positioning

Answers : 

1. d
2. c
3. d
4. a
5. a
6. a
7. c
8. d
9. d
10. b

Oriental Insurance AO Exam 2012 Reasoning Questions - March 24 , 2015

Posted by | Last Updated at 6:56 PM |
Oriental Insurance AO Exam 2012 Reasoning Question

In each question below are given two statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the two given statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows/ follow from the two given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements:

Some men are homemakers.
Some homemakers are women.
Conclusions:
I. Some men are women. 
II. Some women are men.
III. All women are homemakers. 
IV. All homemakers are men.

(1) All follow (2) None follows

(3) Only I and III follow (4) Only II and IV follow

2. Statements:

All scholars are teachers.
Some teachers are researchers.
Conclusions:
I. All scholars are researchers. 
II. Some Scholars are researchers.
III. Some researchers are teachers. 
IV. Some teachers are scholars.

(1) None follows 

(2) Only III and IV follow
(3) All follow 
(4) Only III follows

3. Statements:

Some men are boys.
No boy is a woman.
Conclusions:
I. No man is woman. 
II. No boy is man.
III. Some men are women. 
IV. Some boys are men.

1) All follow 2) None follows 
3) Only IV and either I or III follow  4) Only I and III follow 5) None of these

4. Statements:

No manager is a teacher.
All teachers are researchers.
Conclusions:
I. No researcher is a teacher. 
II. No researcher is a manager.
III. Some teachers are researchers. 
IV. Some researchers are teachers.

(1) None follows (2) All follow

(3) Only II follows (4) Only III and IV Follow

5. All houses are rooms.

All rooms are windows.
Conclusions:
I. All windows are rooms. 
II. All rooms are houses.
III. All houses are windows. 
IV. Some windows are houses.

(1) None follows (2) Only I and II follows


(3) Only III and IV follow (4) Only II follows

NICL AO Phase 2 Descriptive Paper 2013 Topics - Comprehension - Essay Precis Writing

Posted by | Last Updated at 5:53 PM |
For All Our Readers, We Bring You Exclusive Questions OF NICL AO 2013 Descriptive Paper. Here are the questions asked In NICL 2013 AO Exam Descriptive Papers.


NICL AO Phase 2 Descriptve Paper

Q1 . Comprehension On Manual Scavengers 

Q2. Essays :


i) Changes Mobile Phones Made On Communications


ii) Privatising Insurance Companies


Q3) Precis Writing : Indian Theatres



Manual Scavengers :

Manual scavenging is the removal of excreta (night soil) manually from “dry toilets”, i e, the toilets without modernfush system. The system of building public toilets and employing people to remove excreta was introduced during British rule in India, when municipalities were constituted. That time, often containers wereused in such toilets, that needed to beemptied daily. 

After the invention of fushtype toilets, all other types of toilets disap-peared from the western world. However,this inhumane practice continues in many developing countries including India

Changes Mobile Phones Made On Communications


Throughout history there have been lots of inventions which had deep impact on our

life. But none of these made such a big change . in such a short time like the appearance of cell phones and internet. The mobiles – as we many times refer to them – made us truly mobile. Wherever we go we can be reachable and as it is often advertised “never lose anymore a …”, and the sentence can continue with different words, like: call, message, meeting, etc.All these new stuff were so exciting since the beginning, especially for the youth. And later on – either we realized or not – they became an inseparable part of our life. 
Many of our fathers started the day with the reading of newspapers – some of them then used it also for an alternative purpose –, then they left to work. Nowadays the routine begins with checking emails and newsfeeds. So we have to admit that these two technologies brought an unprecedented technical revolution which transformed totally the whole world, independently on cultures,races, beliefs and ages.


You can have a search on google to find out more detailed info on these topics, So collect data from various sites on these topis and prepare your own essay, you will surely be beneffited once you do your own research.

20 Important Marketing Abbreviations For Bank Exams - Part 2

Posted by | Last Updated at 10:35 AM |
20 Important Marketing Abbreviations

1. DRA: Direct Response Advertising

2. eCommerce: Electronic Commerce

3. EM: Email

4. EOQ: Economic Order quality.

5. F500: Fortune 500

6. FDI: Foreign Direct Investment

7. GRS: Gross rating Point

8. IDRA: Industries Development and Regulation Act

9. IMF: International Monetary Fund

10. LTV: Life Time Value

11. MAA: Marketing Authorization Application

12. MAP: Marketing Automation Platform

13. MKT: Marketing

14. MLM: Multi Level Marketing

15. MR: Market Research

16. MS: Market Share

17. MS: Market Surveillance

18. NPD: New Product Development

19. PAN: Permanent Account Number

20. POP: Point of Purchase Display

Daily Current Affairs Quiz - March 21 , 2015 | Latest Current Affairs Questions

Posted by | Last Updated at 8:46 PM |

1. Effective from Feb 7,2015 , the Statutory Liquidity Ratio(SLR) Stands at:
A. 23%
B. 22.5%
C. 22%
D. 21.5%

2. What is true as per the 6th bimonthly RBI Monetary Policy review on Feb 3, 2015?
A. Repo was curtailed 25bps
B. Marginal Standing Facility rate got reduced 25 bps
C. No change in repo rate
D. No change in SLR

3. As per the advance estimates of 2014-15, GDP at 2011-12 price stands at -
A. Rs.1,06,56,925 Crore
B. Rs.1,26,53,762 Crore
C. Rs.1,05,27,936 Crore
D. Rs.1,24,98,662 Crore

4. The first revised estimated GDP growth at constant price(2011-12) for the year 2013-14 stands at -
A. 7.0%
B. 6.9%
C. 6.8%
D. 6.7%

5. Bombay stock exchange is going to establish a Global Stock Exchange at -
A. Gandhinagar , Gujrat
B. Mumbai , Maharastra
C. New Delhi
D. Jaipur , Rajasthan

6. India's First Hi-Speed Rural Broadband Network - NOFN has been commissioned in -
A. Vaishali District, Bihar
B. Vidisha District , MP
C. Idukki District, Kerala
D. Kannauj District, UP

7. Maternal mortality in India now (2014) accounts for _______ of all deaths and ______ of all female deaths in the 15 to 49 years age group -
A. 0.55% and 4%
B. 2.54% and 6.5%
C. 3.21% and 7.3%
D. 4.25% and 8.9%

8. Rate Of Service Tax, as announced In Union Budget 2015-16 is -
A. 10%
B. 12%
C. 14%
D. 16%

9. PM Naredra Modi launched the 'Beti Bachao - Beti Padhao' Programme on January 22,2015 from -
A. Panipat , Haryana
B. Gwalior , MP
C. Bikaner, Rajasthan
D. Jhansi, UP

10. RRB(Amendment) Bill 2014 has been passed in Lok Sabha to raise authorised capital Of RRBs from 5 Crore to -
A. 200 cr
B. 500Cr
C. 1000Cr
D. 2000Cr


Incoming Search Terms :
Daily Current Affairs Quiz - March 21 , 2015 | Latest Current Affairs Questions current affairs quiz 2015 with answers current affairs quiz for bank po current affairs quiz questions and answers pdf
current affairs quiz september 2015

Micro-Finance Frauds Essay : Important For Nabard Phase 2 Descriptive Exam 2015

Posted by | Last Updated at 6:37 PM |
Micro-Finance Frauds Essay Nabard
Corruption may also be related to MFIs indirectly, i.e. MFIs may offer credits or accept deposits from clients that pursue corrupt businesses and money laundering activities. There are,however, good reasons to assume that this is not a major problem. On the one hand, many MFIs, above all MFIs linked with international donors and NGOs, explicitly apply exclu sion criteria on the type of business activities they support and they know the identity of their customers very well.

On the other hand, even though money launders may operate through fictive companies, casinos, jewellery stores or import exportactivities, they do not tend to choose MFIs where a deposit of $50000 would immediately draw attention to them. They rather prefer larger financial institutions with international rela tions. It is within these institutions that bankers have to watch out for major or unexpected transactions. MFIs, by contrast,typically operate in segments of poor people where the micro entrepreneursł business activity does not provide many options to be corrupt. Corruption, if it occurs, mostly takes the form of petty corruption often driven by some type of extortion, i.e. micro entrepreneurs bribing civil servants for due (and legitimate) services

There are different levels where corruption may affect MFIsdirectly and indirectlyThe most probable type of corruption and financial crime thatmight occur at MFIs is fraud. Although fraud occurs in all business sectors, institutions dealing with finance are specifically exposed to it. Loan officers and managers may make fictitious loans, transfer funds into their personal accounts, re ceive bribes or simply steal cash

Major Areas for Microfinance fraud, money laundering and financial crime 
■ Grant fictitious loans or grant loans to ghost borrowers (transfer ring funds into personal accounts) or non existing clients
■ Loan Officer collects payment receipts , issues receipt but doesnot deposit .This could happen with client prepayments or regular payments also.
■ Make loans to family, friends and close associates (loans not being repaid thereafter)
■ Receive kick backs from clients (clients paying bribes to get a loan, collusion with client to approve bogus loans and subsequentsharing of loan proceeds)
■ Manipulate financial data: misstating, misrepresenting (not recording incoming payments or recording non existing payments of interest and principal of ghost loans)
■ Steal cash
■ Provide micro credit to finance illegal activities
■ Loan Officer charges cliemts an unofficial fees(Bakshish) to apply for loan

Corruption and money laundering Definitions

Corruption is commonly defined as the abuse of official powerfor private gain or, more generally, the misuse of a position of trust (within administration, private and public companies or politics) for a dishonest personal benefit. The main forms of corruption involve bribery, embezzlement, fraud and extor tion. Depending on the focus, corruption may also take very subtle forms, such as attending unnecessary seminars orconferences implying higher inefficiency within the company or institution. Sometimes corruption is even understood in a very broad context as something against lawń.Money laundering refers to the act of concealing the origin(source and identity) of funds, either because funds have beengenerated by illegal means or because they are subject to reporting requirements that involve paying taxes and other du ties. Money launderers may operate through financial systems

Conclusion

There is no corruption free world. Corruption may occur in an MFI as it does in any other type of company, organisation or government institution. Empirical experience, together withthe theoretical line of reasoning, however, provide good reasons to assume that corruption in MFIs is not a big issue.Beside the fact that most MFIs have high quality lending portfolios, relatively few cases of corruption have been report ed. A lot of this finding has to do with the type of activitiesMFIs are doing, i.e. taking deposits and providing small loansfor poor people. In this business model there is not much room for corrupt activities. Even the high borrowing rates arenot suitable to attract corruption, as they reflect high costs of handling micro loans. There is simply no fast money to beearned in microfinance.

Sources :
www.cgap.org/docs/Guideline_RegSup.pdf | http://www.microlinks.org